Houbovka s jáhlami

Kdo se domnívá, že loupané proso, tedy jáhly, jsou módním výstřelkem našich časů, toho z omylu vyvede recept našich babiček. A podle Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního je proso plodinou, kterou lidstvo využívá tisíce let.

Ingredience
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 3 lžíce sádla
  • 3 bobkové listy
  • 7 kuliček nového koření
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • sůl
  • 2 sběračky čerstvých dobrých hub
  • 2 vrchovaté lžíce jáhel
  • petrželka
  • libeček nebo pažitka na posypání

Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci zahřejeme sádlo a zeleninu na něm smažíme do zezlátnutí. Osmaženou zeleninu zalejeme vodou nebo zeleninovým vývarem (asi 1,2 l), osolíme, přidáme všechno koření, nakrájené osmažené houby a pod pokličkou pomalu vaříme 15 minut. Potom přisypeme jáhly a vaříme dalších 10 minut, než jáhly změknou. Na talíři polévku posypeme posekanými bylinkami.