Hovězí maso se zelenou omáčkou

V povídání o kuchyních našich babiček nahlédneme do měšťanských příborníků. K lepšímu nádobí se hodí nějaký lepší pokrm, a tím bude hovězí maso se zelenou omáčkou.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Uvaříme kus hovězího masa s kořenovou zeleninou (kořínky), s půlkou spařené kapusty a kouskem spařeného vepřového masa soleného. Maso hovězí se nechá vykapati, narovná se na mísu, obloží zeleninou a vepřovým masem rozkrájeným na řízky. Omáčka se připraví následovně: Roztluče se na kaši hrst zelené petržele, hrst lístků estragonových, právě tolik kerblíku, majoránky a dvakráte tolik brutnáku. Když jsou bylinky na kaši, přidáme k nim tvrdé žloutky a prolisujeme vše. Kaši zpracujeme lžící a přimísíme pomalu olej, ocet, hořčici, sůl a pepř.