Hra Českého rozhlasu Pan Theodor Mundstock zvítězila na festivalu Grand Prix Nova

1. červenec 2024

Binaurálně natočená rozhlasová hra podle románu Ladislava Fukse Pan Theodor Mundstock vyhrála na mezinárodním festivalu Grand Prix Nova v rumunské Bukurešti. Dílo Českého rozhlasu získalo titul Best Binaural Drama.

„Vítězství na tomto prestižním festivalu znamená významný úspěch a je dalším důkazem toho, že tvorba Českého rozhlasu je vysoce ceněna i v mezinárodní konkurenci. Jde také o ocenění práce všech rozhlasových kolegů, kteří se na vzniku této mimořádné hry podíleli,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Ladislav Fuks ve svém románu zachycuje proměny psychického rozpoložení člověka štvaného společností i vlastním strachem. Přestože je děj zasazen do období 2. světové války, jako by připomínal i naše současné strachy a varoval před tím, co mohou v člověku vyvolat. „Hra sice zobrazuje příběh konkrétního člověka, ten ale odráží hluboce lidskou zkušenost nezávislou na místě či příslušnosti k jakékoli skupině,“ říká dramaturgyně hry Zuzana Sikačová.

Rozhlasové zpracování nabízí zvukový obraz toho, co se děje v lidské hlavě. Více vrstevnatý binaurální zvuk napomáhá posluchači vnímat svět skrz hlavního hrdinu, resp. vnitřní myšlenky a zmatek, který se v jeho nitru odehrává.

Rozhlasovou dramatizaci napsala Lenka Veverková, do hlavní role pana Theodora Mundstocka obsadil režisér Aleš Vrzák Vladimíra Javorského. Zvukově hru nastudovali Tomáš Pernický a Jan Trojan, hudbu Ester Grohová a Jan Trojan. Hru v premiéře uvedl Český rozhlas Vltava v září roku 2023.

Grand Prix Nova je mezinárodní soutěžní festival zaměřený na inovativní rozhlasová umělecká díla. Za inovativní je považován přístup, kdy tvůrci předávají své poselství skrze objevné technické a estetické přístupy.

Spustit audio