Ivan Olbracht: Rasík a pes. Povídka o venkovském outsiderovi, kterému zbyla jenom zlá doga

10. září 2023

Ras a jeho žena jezdí s omláceným vozíkem po kraji a zpracovávají zvířecí mršiny. Jsou ošuntělí, páchnou, lidé jimi opovrhují, ale oni jinak žít neumějí… Tak začíná povídka Rasík a pes, kterou napsal spisovatel Ivan Olbracht. Poslechněte si ji v podání herce Luďka Eliáše.

Čte: Luděk Eliáš
Napsal: Ivan Olbracht
Dramaturgie: Zdeněk Milt, Marie Šťastná
Zvukový mistr: Petr Pokorný
Režie: Petr Lokaj
Natočeno: v roce 1993

Neveselý příběh o venkovském rasovi, vyvrženci a outsiderovi, kterému nakonec v životě zbyla jenom zlá a nepřizpůsobivá doga, byl poprvé publikován v roce 1912 v Besídce Dělnických listů.

V následujícím roce autor povídku Rasík a pes zařadil do svého knižního debutu O zlých samotářích vedle povídek Joska, Forko a Pavlínka a Bratr Žak. Za jeho života vyšla kniha ještě třikrát – v letech 1926, 1939 a 1951.

Ivan Olbracht a jižní Čechy

Autor slavného románu z Podkarpatské Rusi Nikola Šuhaj loupežník a neméně „slavné“ Anny proletářky se narodil jako Kamil Zeman v roce 1882 v Semilech v severovýchodních Čechách. Od dob vysokoškolských studií žil převážně v Praze.

Po vyloučení z KSČ v roce 1929 se načas stáhl do ústraní a ve 30. letech často pobýval na Podkarpatské Rusi, která byla tehdy součástí Československa a kde čerpal náměty pro své nejlepší knihy.

Ivan Olbracht-spisovatel

Na začátku druhé světové války byl jako levicově smýšlející spisovatel a komunista (byť v té době ze strany vyloučený) vyslýchán gestapem, a tak aby unikl jeho pozornosti, odebral se i s rodinou v létě roku 1940 do jižních Čech. Azyl našel ve vsi Stříbřec nedaleko Stráže nad Nežárkou.

Na jihu Čech se dál věnoval literární práci, napsal tu například knížku pro děti O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách. Na konci roku 1943 se stal členem ilegální komunistické skupiny. Konec války oslavil Ivan Olbracht v Táboře.

Právě v Táboře 10. května 1945 spolu se zástupci města a kraje vítal Rudou armádu. Tomu předcházelo navázání kontaktu s místními partyzány, vydávání revolučního časopisu.

V prvních květnových dnech často debatoval s dělníky v ulicích Tábora i nedalekého Sezimova Ústí. Koncem května byl budoucí poslanec za KSČ odvolán do Prahy. Jeho pomník stále stojí před budovou školy v jihočeském Stříbřeci.

Ivan Olbracht zemřel v Praze v prosinci 1952. O pár týdnů dříve stihl v článku pro Rudé právo ostře odsoudit činnost takzvaného protistátního spikleneckého centra vedeného Rudolfem Slánským.

Spustit audio

Související