Jak nás poslouchat přes internet

2. červen 2020

S mobilem nebo tabletem v ruce máte mnoho možností, jak poslouchat rozhlas. Podcasty a živé vysílání si můžete pustit kdekoliv a kdykoliv. 

Nejčastější dotazy

Nestihl/a jsem svůj oblíbený pořad. Můžu si ho poslechnout ze záznamu?

Téměř všechny odvysílané pořady najdete v našem archivu. Záznamy i podcasty jsou na audioportále a v aplikaci mujRozhlas. mujRozhlas umožňuje poslechnout si živé vysílání až o šest hodin nazpět, takže vůbec nevadí, když vám uteče začátek rozhovoru nebo četby – stačí s vysíláním popojet trochu do minulosti. Většina stanic navíc nabízí i celodenní záznamy vysílání, ve kterých můžete pohodlně hledat podle času.
Přes stovku pořadů Českého rozhlasu můžete navíc odebírat a poslouchat jako podcasty.

Proč si nemůžu některé záznamy z vašeho webu stáhnout?

Určité pořady – především ty s hudbou – podléhají autorským právům, ke stažení vám je proto poskytnout nemůžeme. I tak si je ale můžete přehrát přímo na webu nebo přes aplikaci mujRozhlas.

Mám problém s přehráváním zvuků z audioarchivu, je problém u mě, nebo u vás?

Moderní počítače by s přehráváním audií neměly mít problémy, přesto pro jistotu zkontrolujte, zda váš počítač splňuje minimální technické požadavky pro používání našeho přehrávače. Najdete je v samostatném článku. Ujistěte se také, zda je v pořádku vaše zvuková karta a že nemáte hlasitost ztlumenou na nulu – zní to jako banalita, ale dochází k ní častěji, než byste tipovali. Samozřejmostí by mělo být stabilní internetové připojení.

Co jsou podcasty?

Podcasty jsou způsob, jak se k vám dostanou vaše oblíbené pořady. Najděte si, které vás baví, a začněte je odebírat. Odvysílané epizody se vám automaticky stáhnou do počítače, tabletu nebo mobilu. A vy si je pak můžete poslechnout kdykoliv máte chuť a čas.
Český rozhlas nabízí největší výběr původních podcastů v České republice. Podívejte se na všechny rozhlasové podcasty.

Jak poslouchat podcasty Českého rozhlasu?

Potřebujete pouze dvě věci: nainstalovat si podcastovou aplikaci a vybrat pořady, které chcete pravidelně odebírat. Na podcasty Českého rozhlasu je ideální služba mujRozhlas, kde najdete oproti ostatním aplikacím také rozhlasové hry a audioknihy. Mobilní aplikace je zdarma a bez reklam. Dovolí vám stáhnout si všechny pořady offline a navíc obsahuje živé vysílání rozhlasu online. Ještě podrobněji se věnujeme podcastům v samostatném článku.

Jak poslouchat Český rozhlas přes internet?

Poslouchat rozhlas online můžete na audioportále mujRozhlas.cz. Přehrávač živého vysílání najdete také na stránkách jednotlivých stanic - stačí kliknout na modré tlačítko Play.
Chcete poslouchat rozhlas z mobilu? Stáhněte si mobilní aplikaci mujRozhlas. Je zdarma a je kompatibilní s operačními systémy iOS a Android.

Nedaří se mi spustit váš webový přehrávač.

Důvody mohou být hned tři: nekvalitní internetové připojení, zastaralý počítač nebo neaktualizovaný prohlížeč. Co s tím, si přečtěte v samostatném článku. Jako alternativní řešení můžete zkusit nainstalovat si aplikaci mujRozhlas do chytrého telefonu, kde najdete celý rozhlas online. Živé vysílání většiny stanic Českého rozhlasu kromě toho najdete i na YouTube včetně živého obrazu ze studia.

Můžu vás poslouchat i na tabletu nebo mobilním telefonu?

Ano. Naše aplikace mujRozhlas je kompatibilní s operačními systémy iOS a Android. Je zdarma.

Nejde mi poslouchat Český rozhlas na prohlížeči v mobilu.

Používáte-li starší mobilní telefon s operačním systémem Android 4.x.x a nižším, je možné, že ani naše živé vysílání, ani záznamy staršího vysílání z mobilu nespustíte. Pokud nechcete (nebo nemůžete) aktualizovat svůj operační systém na novější verzi, pak je pro vás nejjednodušším řešením nainstalovat si naši novou mobilní aplikaci mujRozhlas. Je zdarma a dovolí vám spustit živé vysílání online i všechny záznamy pořadů.

Vaše mobilní aplikace hlásí „Není dostupné internetové připojení a nemohu načíst obsah“. Co s tím?

Zkontrolujte, zda jste připojení k internetu. Pokud ano, a aplikace přesto hlásí stejný problém, je možné, že jste sice připojen, ale váš mobil nezískává žádná data. V tom případě může být problém v nastavení vašeho routeru nebo u poskytovatele internetu. Ověřte raději obě možnosti.

Můžu poslouchat Český rozhlas v zahraničí?

Ano. Jediné, co k tomu potřebujete, je stabilní internetové připojení. Kdekoliv nás pak můžete poslouchat přes mujRozhlas. Chcete-li poslouchat rozhlas z mobilu, doporučujeme nainstalovat mobilní aplikaci mujRozhlas.

Chtěl bych používat vaše aplikace iRadio a Radiotéka, ale nemohu je najít.

Obě aplikace jsou dnes už technicky zastaralé. Podpora těchto aplikací by nebyla technicky možná a proto byla ukončena. Místo nich můžete zkusit audioportál a aplikaci mujRozhlas, který starší aplikace plně nahrazuje. Služba vám dovolí stahovat všechny pořady Českého rozhlasu offline a navíc obsahuje živé vysílání všech stanic online. Služba se s každou aktualizací vylepšuje a stále do ní přibývají nové funkce.

Mám nainstalovanou aplikaci iRadio a něco tam nefunguje. Co s tím?

Podpora mobilní a desktopové aplikace iRadio by nebyla technicky možná, proto byla ukončena. Namísto ní nabízíme audioportál a aplikaci mujRozhlas, který starší aplikace plně nahrazuje. Služba vám dovolí stahovat všechny pořady Českého rozhlasu offline a navíc obsahuje živé vysílání všech stanic online.

Nenašli jste zde odpověď na vaši otázku? Možná se nachází na ostatních stránkách naší nápovědy, anebo se ozvěte. Problém můžete popsat e-mailem a poslat na adresu internet@rozhlas.cz

Spustit audio