Jak přehrát videosoubor na počítači nebo mobilním přehrávači?

30. květen 2014

Vodcast je služba odvozená od podcastingu, která uživatelům nabízí jednoduché stahování aktuálně napublikovaných videosouborů do počítače nebo přenosného multimediálního přehrávače. Pro stažení obsahu potřebujete: připojení k internetu, speciální program a multimediální přehrávač.

Internetové připojení

Každý kdo chce používat vodcasty si musí uvědomit, že stahování video souborů je datově náročné. Proto doporučuji rychlejší připojení (např. ADSL nebo přes kabelové televize), klasické vytáčené připojení přes modem neohrozí funkčnost, ale stahování více soubrů najednou bude trvat věčnost.

Speciální program pro správu vodcastů

Programů, které umí spravovat a stahovat vodcasty, je na internetu spousta. Většina z nich je zdarma a některé obsahují i celou řadu nástrojů na správu obsahu, nastavení automatických aktualizací atd. Zde záleží na uživateli, který program si zvolí, pro začátečníka bude asi ideální program Doppler, pro internetového 'fajnšmekra' je výzva instalace programu BitsCast.

Internetové adresa vodcastu pro pořad Vstupte! (Český rozhlas Leonardo)
http://www.rozhlas.cz/multimedia/vodcast_vstupte
Toto url se vkládá do vodcastové čtečky, většinou je pro to určená volba v horní navigační liště (např. add feed)

Co dál?

Pokud máme vložený aspoň jeden vodcast můžeme si záznamy přehrát. Některé programy mají integrovaný multimediální přehrávač, ostatní zajistí stažení a otevření souboru v lokálním přehrávači. Dále si můžete samotné soubory stahovat do zvoleného adresáře a tím si tvořit vlastní archiv nebo si je zkopírovat např. do přenosného multimediálního přehrávače.

Možné problémy

Bohužel v současné době prodávané multimediální přehrávače podporují různé a navzájem nekompatibilní video formáty, takže nemůžeme zaručit bezproblémové přehrání staženého videosouboru ve všech dostupných přehrávačích.

Spustit audio