Jak vám štěká papoušek?

7. leden 2011

Co všechno dokáží vyslovit papoušci v češtině? Má psí štěkání slova? Co je to v kočičím předení uschováno, že nás to nutí o kočku pečovat? Pomozte vědcům zkoumat hlasovou komunikaci domácích zvířat v unikátním projektu vědecko-populárního magazínu Českého rozhlasu Meteor. Účastnit se můžete od 8. ledna do 6. března 2011.

Soutěž je rozdělena do dvou částí. Pokud chcete přispět k vědeckému výzkumu slovníku domácích zvířat, pak nahrajte hlas svého papouška, psa nebo kočky podle návodu na webu Českého rozhlasu veda.rozhlas.cz

Autor projektu Marek Janáč, redaktor Českého rozhlasu Leonardo dodává: „To, že s námi papoušci komunikují lidskou řečí, je něco, co nedokáží ani naši nejbližší genetičtí příbuzní – primáti. Že papoušci dokážou napodobovat hlasy ptáků, psů, mobilních telefonů atd., víme, ale jejich původní komunikace v domovině pralesů, kde žijí divoce, nám dodnes zůstává skryta. Fascinující je, že domestikace psa a kočky trvá podstatně déle a přitom věda v posledních létech odhalila další zajímavé momenty, které prozrazují o našich nejbližších souputnících mnoho zajímavého. Tento projekt má touhu pomoci vědcům najít ještě více.“

Získané nahrávky společně s dotazníkem, jehož vyplnění je pro výzkum nezbytné, předá Český rozhlas odborníkům na hlasovou komunikaci zvířat z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze. Ti ji prozkoumají a spolu s dalšími nahrávkami vyhodnotí. O průběhu a výsledcích neobvyklého projektu bude každou sobotu informovat pořad Meteor; informace se objeví i na webu veda.rozhlas.cz.

Za podporu tohoto unikátního výzkumu mohou autoři soutěžních nahrávek v kategorii Věda vyhrát nejmodernější kvalitní videokameru Canon a přístroj pro příjem digitálního rozhlasu a televize. Každý týden navíc vybereme 10 účastníků, kteří získají jednu z osmdesáti dalších cen od nakladatelství Knižní klub nebo vydavatelství Radioservis.

Šanci zapojit se do soutěže mají i ti, kdo se jen chtějí pochlubit, co jejich domácí mazlíček dovede. Zvuky a videa svých zvířat pak mohou nahrát na web Českého rozhlasu veda.rozhlas.cz a svou nahrávku porovnat se záznamem dalších účastníků. Cenou v kategorii Zábava jsou atraktivní upomínkové předměty Českého rozhlasu.

Výsledky soutěže se spoustou zajímavých informací o tom, co už vědci o hlasové komunikaci zvířat zjistili, uslyšíte v pořadu o přírodě a nových vědeckých objevech Meteor. Český rozhlas ho vysílá na stanici Praha každou sobotu od 8.10 hod. a na stanici Leonardo každou sobotu od 9.00 hod.

Kompletní pravidla jsou k dispozici na webu: veda.rozhlas.cz.

Hlavním sponzorem soutěže je firma Canon. Dalšími sponzory jsou Knižní klub a Radioservis.

Partnerem soutěže je Fakulta humanitních studií UK.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace