Jakub Mayer

II. zástupce koncertního mistra skupiny Violoncella

Narodil jsem se v Žilině, ale už více než 20 let žiji v Praze. S hudbou jsem se setkával od útlého dětství. Moje maminka je totiž také violoncellistka, takže volba nástroje byla pro mě jasná.

Začal jsem hrát s nástupem na základní školu a ve studiích pokračoval na gymnáziu s hudebním zaměřením. Tam jsem odmaturoval, a protože jsem pilný žáček a rád sbírám tituly, odskočil jsem si po maturitě na dva roky na Pražskou konzervatoř.

Letos je to osm let, co jsem se do rozhlasového orchestru dostal. Tehdy jsem byl ještě student pražské HAMU, kde jsem v roce 2009 získal titul bakalář. Ale magistra jsem, především díky velkému pracovnímu vytížení a zápalu pro zaměstnání, nedobojoval.

Během své hudební kariéry jsem si zahrál v nejrůznějších souborech různého obsazení a zaměření. Byl jsem členem komorního orchestru BERG zabývajícího se především soudobou hudbou.

Kromě mnohaletého působení v klasickém smyčcovém kvartetu, hraji v současnosti v MIB quartet, který se věnuje odlehčenějšímu žánru. A nesmím zapomenout ani na dlouhodobou spolupráci s dívčím pěveckým sborem Zvoneček, která mi přinesla spoustu krásných nejen uměleckých zkušeností.

Jaký je můj nástroj?
Můj nástroj je dřevěný. Mám ho sedm let a vyrobil jej Tomáš Haškovec.

Jaký byl můj dětský sen?
Vždycky jsem chtěl mít Harleye.

Co mě baví?
Baví mě rozšiřovat si obzory.