Jan Štifter: Rodinná sešlost. Balada o nenarozeném dítěti z doby těsně předlistopadové

1. říjen 2023

Do 80. let minulého století se ve své povídce Rodinná sešlost vrací současný českobudějovický autor Jan Štifter. Přináší obrázek z doby předlistopadové a vypráví příběh o lásce dvou mladých lidí a jejich nenarozeném dítěti, které nemá možnost volby.

Čte: Tomáš Drápela
Napsal: Jan Štifter
Dramaturgie: Martina Toušková
Zvukový mistr: Michal Kolář
Režie: Martina Schlegelová
Premiéra: 18. 12. 2022

Příběh je součástí povídkové knihy Světlo z Pauliny, kterou v roce 2020 vydalo nakladatelství Vyšehrad.

„Tuhle povídku na besedách nikdy nečtu, protože je v ní něco, co mi nedělá dobře: tedy ztráta dítěte, dobrovolné rozloučení s ještě nenarozeným potomkem. Máme doma čtyři děti, mamka je taky ze čtyř dětí, táta dokonce z osmi, takže jsme byli vždycky velká rodina, mám přes dvacet bratranců a sestřenic. Že se děti rodí, je pro mě přirozenost, a narozené dítě, které pláče po porodu v náručí, potvrzení, že to tak bylo správně. Přerušení těhotenství není vytrhnutí stoličky nebo operace slepého střeva,“ řekl autor Jan Štifter.

Rozhlasovou podobu dostala Rodinná sešlost ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice v roce 2002. Text načetl herec Jihočeského divadla Tomáš Drápela.

Jan Štifter

Českobudějovický rodák, spisovatel a novinář Jan Štifter (1984) debutoval v roce 2014 novelou Kathy, příběhem o mladé Češce žijící ve spokojeném manželství s šumavským Němcem, která se však po válce musí rozhodnout, zda je pro ni důležitější manželský slib, nebo národnost.

Jan Štifter, spisovatel

O dva roky později vydal novelu Café Groll o mladém lékaři, který měl za první republiky v Českých Budějovicích dohled nad lehkými dívkami. Milostnou romanci z českobudějovických nevěstinců uvádí od roku 2020 Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Podle této novely zároveň vznikla v Českém rozhlase České Budějovice stejnojmenná osmidílná četba na pokračování.

V roce 2018 vyšel román Sběratel sněhu, příběh z budějovické periferie, v němž se prolínají tři časové linie a tři různé osudy. V loňském roce vydalo domovské nakladatelství Vyšehrad Janu Štifterovi další román s názvem Paví hody, venkovskou románovou kroniku z první poloviny 20. století.

Jan Štifter je také autorem řady povídek, které v roce 2020 vyšly v povídkovém souboru Světlo z Pauliny. V knize najdeme deset povídek odehrávajících se většinou v autorově rodném kraji. Řada z nich – Mešuge, Kluk za plotem, Žluté šaty z plakátu, Zpráva o nás třech, Světlo z Pauliny a Rodinná sešlost – už má i rozhlasovou podobu.

Momentálně Jan Štifter pracuje na novém povídkovém souboru, který by měl vyjít v nakladatelství Vyšehrad v příštím roce. Světlo světa by měl spatřit také jeho průvodce tichými místy Novohradských hor.

Český rozhlas České Budějovice připravuje četbu na pokračování podle textu Jana Štiftera s názvem Krajina roztavených zvonů. Jde o příběh odehrávající se v roce 1832 v jihočeských Trhových Svinech, které byly zasaženy epidemií cholery.

Spustit audio

Související