Jedeme do Vratislavi na Euro

6. červen 2012

Už tento pátek se vydají tisíce Čechů směrem do Vratislavi, kde začíná fotbalové Euro a kde český národní tým odehraje zápasy základní skupiny. Většina fanoušků asi zvolí cestu vlastním autem.

Na co by si měli fotbaloví fanoušci při cestě k našim severním sousedům dát pozor a jakou trasu by měli zvolit? „Vzhledem k tomu, že Vratislav je poměrně blízko českých hranic, nabízí se možnost jet vlakem, autem nebo autobusem. České dráhy vypravují na utkání naší reprezentace speciální vlaky, ale ty už jsou bohužel vyprodány. Ovšem jistě nebude problém zakoupit si vlakovou jízdenku na běžný mezinárodní. Pokud by někdo chtěl jet autem, doporučil bych mu strávit trochu času nad mapou, protože do Vratislavi vede z Česka hned několik tras,“ říká náš polský zpravodaj Petr Vavrouška.

Kterou trasu bys osobně doporučil ty? „Samozřejmě záleží na tom, kde člověk bydlí a odkud bude vyjíždět, ale česká i polská policie doporučuje využívat dálniční tahy – na české straně tedy dálnici přes Bohumín. Na polské straně sice chybí asi třicetikilometrový úsek, ale silnice se potom napojuje na dálnici A1, později na A4, která vede přímo do Vratislavi.

Jako výhodná se ukazuje také cesta přes Liberec směrem na polský Zhořelec, kde už vede dálnice z Německa, po které se dostanete až do Vratislavi. Pro fanoušky z Prahy to je asi nejvhodnější cesta,“ popisuje Vavrouška.

Vyhněte se cestě přes Náchod

Naopak kudy raději nejet? O jaké trase neuvažovat? „Jako problémová se jeví cesta přes Náchod, varují před ní i samotní Poláci. Silnice je sice opravená, ale poměrně úzká a nemusí zvládnout velký nápor fanoušků, kteří nepojedou jen od nás, ale také z Itálie či Chorvatska. Tudy proto raději nejezděte,“ pokračuje Vavrouška.

Ty máš zkušenosti s polskými policisty i předpisy. Na co si má dát pozor ten, kdo tyto zkušenosti nemá? „Poláci dočasně zavedli kontroly na hranicích, které jsou namátkové a zaměřené na určité skupiny fanoušků. Na přechodech se proto můžete v pátek zdržet. Upozorňuji, že polská policie mnohem častěji než česká měří rychlost na silnicích. Policisté s radary jsou opravdu všude, pokuta se platí na místě v hotovosti a s policisty je nemožné smlouvat. I když jim budete tvrdit, že máte s sebou jen kreditní kartu, nijak vám to nepomůže, protože vás naloží do auta a zavezou k nejbližšímu bankomatu,“ uzavírá Vavrouška.

Vratislav je vzdálená 280 kilometrů od Prahy, 200 kilometrů od Ostravy a 170 kilometrů od Hradce Králové. Je to poměrně velké město, žije v něm přes 630 tisíc lidí a další desetitisíce přibudou v době konání šampionátu. Je proto dobré si dopředu promyslet, kde zaparkovat a jak se na samotný stadión dostat.

Parkoviště pro fotbalové fanoušky budou zdarma

Ať už přijedete od Prahy nebo od Ostravy, parkovat se vyplatí na okraji města. „Parkovací místa přímo u stadiónu jsou vyhrazena převážně pro VIP a fotbalové týmy. Po celém městě jsou však připravena parkovací místa, která budou označena jako parkoviště pro fotbalové fanoušky. Řada jich bude na jihu města, odkud přijedou návštěvníci z Česka,“ říká prezidentka přípravného výboru pro Euro 2012 ve Vratislavi Hana Domagala.

Fotbalové EURO 2012 na Radiožurnálu

Jeden polský zlotý je přibližně šest korun, ale na parkování je potřebovat nebudete. „Místa pro fanoušky budou zadarmo. Pozor si ale dejte v centru města, kde jsou místa placená. Také u stadiónu bude parkování zpoplatněno,“ informuje Domagala.

Od místa, kde zaparkujete auto, se vyplatí jet veřejnou dopravou. „Vratislav má hustou síť autobusových a tramvajových linek. Jednoduchá jízdenka stojí tři zloté, ale vstupenka na fotbalové utkání platí zároveň jako jízdenka po celém městě v den zápasu a ještě následující den až do půlnoci,“ vysvětluje Domagala.

V případě, že ještě vstupenku nemáte a budete potřebovat zakoupit jízdenku, automaty najdete nejen na zastávkách, ale také přímo v autobusech a tramvajích. Kromě mincí a bankovek přijímají i platební karty.

Nevíte? Ptejte se místních dobrovolníků

Pokud si s něčím nebudete vědět rady, zeptejte se místních. „Ve městě budou naši dobrovolníci, kterých se můžete zeptat a oni se vám pokusí pomoct. Najdete je na letišti, na nádraží, v centru a také u stadiónu,“ pokračuje Domagala. Komunikovat je možné v angličtině, němčině a polštině, které jako Češi s trochou snahy porozumíme.

Jestli nebudete po zápasu řídit auto, můžete ve Vratislavi případně slavit. Nemají tu, stejně jako například v sousedním Německu, policejní hodinu, která by nařizovala provozovatelům, kdy mají svůj podnik zavřít. „Ve Vratislavi se slaví bez přestávek. Je tu velmi dobrá atmosféra a řada hospod zavírá velmi pozdě, až když odcházejí poslední hosté,“ dodává Hana Domagala.

Ať už půjdete slavit nebo se jen podívat na fotbalový zápas, nenechávejte v autě cennosti a v davu lidí si dejte pozor na kapsáře.

Spustit audio