Jiří Kodet. Zdědil milenku po otčímovi, a kvůli mámě nehrál Limonádového Joea

6. prosinec 2022

Herec se šlechtickými manýry, který byl schopen, když pro něj produkce poslala nedostatečně reprezentativní auto, říct. „To jste pro mě přijeli takovou herkou? Do toho nesednu.“ To byl Jiří Kodet, který dokázal utratit celou gáží za ohromný dárkový koš. Narodil se 6. prosince 1937. Jeho matka si po rozvodu našla závodníka Jaroslava Juhana, se kterým si Jiří rozuměl. Poté, co otčím emigroval, si začal vztah s jeho bývalou milenkou, se kterou byl otčím nevěrný jeho matce.

Ta stála v cestě filmové slávě svého syna, když měl být obsazen do role Limonádového Joea. Učil se scénář, zdokonaloval se v jízdě na koni, koukal na americké westerny s Johnem Waynem. Matka pak přišla za panem režisérem a řekla mu, aby tu roli jejímu synovi nedával, protože se na ni nehodí. Zároveň dodala, že by byl na ni lepší Karel Fiala. Oldřich Lipský souhlasil, a tak Jiří přišel o první hlavní roli.

Další ztratil, když měl hrát ve filmu Adéla ještě nevečeřela. Prý se nevešel do ušitého kostýmu. Vše si vynahradil až v pozdějším věku, kdy získal Českého lva za vedlejší roli v Knoflíkářích a dalšího za hlavní roli ve filmu Pelíšky. Postava otce cholerika mu byla šitá přímo na tělo a například podobnou scénu s noky a knedlíky si ve skutečném životě zažila jeho první žena Renata. Co se tehdy stalo, si můžete poslechnout v dnešních příbězích z kalendáře. 

Spustit audio

Související