Kloboučky marcipánové
Už v dobách našich babiček, aspoň ve městech, byla ke koupi řada cizokrajných surovin. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak nejen z nich upéct marcipánové kloboučky.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Utři 4 žloutky se 7 dkg cukru, přimíchej pak 7 dkg neoloupaných, strouhaných mandlí, 2 tabulky strouhané čokolády a sníh ze 4 bílků, pec hmotu tu na plechu s okrajem a vykroj z ní pak kulaté koláčky. Nyní utluč 14 dkg oloupaných strouhaných mandlí v hmoždíři, smíchej je s 1 bílkem a propracuj to se 14 dkg cukru v těsto. Těsto to vmáčkni do vyhloubených kulatých forem asi v síle motouzu. Dutinu naplň tímto krémem: smíchej 7 dkg cukru, 5 dkg pražených, strouhaných lískových oříšků a sníh ze 3 bílků. Takto plněné kloboučky překlop na vykrojené koláčky. Klobouček okrášli bílou nebo červenou polevou, spodní koláček pak potři dokola bílkem a posyp praženými mandlemi.