Korupce jako globální problém - Norman L. Eisen hostem Radiožurnálu

24. březen 2011

Velvyslanec USA Norman Eisen navštívil pražské sídlo Českého rozhlasu, kde se setkal s prozatímním ředitelem Peterem Duhanem, prohlédl si zrekonstruovanou část budovy rozhlasu na Vinohradské třídě a poskytl exkluzivní rozhovor, který odvysílá Radiožurnál v pátek 25. března.

Pečlivě připravovanou návštěvu zahájil prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan uvítáním vzácného hosta a jeho uvedením do studia k moderátorce Radiožurnálu Lucii Výborné. Ta se v podrobném rozhovoru Eisena ptala hlavně na problém korupce, který trápí nejen Českou republiku. Norman Eisen je dlouholetým přítelem a spolužákem amerického prezidenta Baracka Obamy, který v lednu 2009 jmenoval Eisena zvláštním poradcem pro etiku a vládní reformu. V této funkci měl Eisen mimo jiné na starosti problém lobbyistických skupin a jejich styku s vládními úředníky.

Sám Eisen přitom své pražské působení zahájil otevřenou podporou americké firmy Westinghouse, která má zájem o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Jak se tedy bývalý bojovník proti lobbyistům cítí v nové úloze vrchního lobbyisty za americké zájmy? I na to se svého hosta ve studiu zeptala Lucie Výborná.

Svým nekompromisním přístupem k lobbyistickým skupinám, které se snaží ovlivňovat rozhodování americké administrativy ve svůj prospěch, si Eisen vysloužil přezdívku Mr. No, pan Ne. Jedním z Eisenových prvních počinů ve funkci poradce bylo nařízení o lobbyingu, které připravilo přísné podmínky pro lobbyisty při kontaktu s vládou ve Washingtonu a při jejich případné snaze získat v budoucnosti vládní funkce.

Padesátiletý Eisen se narodil se v Los Angeles židovským rodičům, kterým se povedlo přežít holokaust. Jeho maminka se narodila na Slovensku a přežila Osvětim, Eisenův otec pocházel z Polska. Eisen rád připomíná, že ho matka učila česky i slovensky a nostalgicky vzpomíná i na české ukolébavky. Právě Eisenovy české kořeny, jeho vztah k České republice a první dojmy z pobytu v hlavním městě tvoří druhou podstatnou část exkluzivního rozhovoru, který s velvyslancem vedla Lucie Výborná a který bude premiérově odvysílán v pátek 25. března od 10:05 na stanici Český rozhlas 1 - Radiožurnál v rámci pořadu Host Radiožurnálu.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace