Králík v nádivce
Bylinkou, která měla využití v kuchyních našich babiček, je saturejka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou její historii a přidají recept na králíka v nádivce.
Ingredience
- 1 králík
- 1 cibule
- 10 dkg slaniny
- 4 žemle
- 5 vajec
- 2 hrsti nasekaných zelených bylinek (tymián, saturejka, libeček)
- ¼ l vývaru
- ¼ l mléka
- sůl
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- česnek
- sádlo
Králíka naporcujeme a ze všech stran osolíme. Cibuli a polovinu slaniny pokrájíme na kostičky a v pekáčku na sádle osmahneme. Na základu opečeme porce masa. Pak maso potřeme utřeným česnekem, posypeme hrstí bylinek, podlijeme vývarem a přiklopené dáme péct.
Žemle pokrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Přidáme pokrájený zbytek slaniny, hrst bylinek, sůl, 4 žloutky a 1 celé vejce. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do těsta. Po ½ hodině králíka odkryjeme a necháme zčervenat. Pak maso zlehka potřeme nádivkou a odkryté dopečeme. Podáváme s vařeným bramborem.