Kterak připravit zvěřinu v pepři

Listopad je měsícem zasvěcený myslivcům, a nejen jim, a tak si připomeneme svátek jejich patrona a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na zvěřinu v pepři.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Čerstvou zvěřinu uvař ve dvou dílech vody a jednom dílu vína, a když je udělaná, nakrájej ji na kousky a nalož do pepřové omáčky, v níž ji nechej chvíli povařit.

Ta se připraví takto: vezmi žitný chléb, odkroj tvrdou kůrku a chléb nakrájej na prst tlusté kousky a dlouhé jako je krajíc chleba. Opeč je nad ohněm, dokud nezačnou po obou stranách černat a ihned je vlož do studené vody. Nenechávej je v ní dlouho a vlož je do kotlíku, přilij vývar, v němž se vařila zvěřina, a přepasíruj přes šátek. Nakonec nasekej cibule a slaninu a nechej společně povařit. Přidej hodně pepře, nechej vařit a přidej do toho ocet.