Kvůli skupince problémových obyvatel zakázaly Borovany pití alkoholu na vybraných místech

1. březen 2024 08:28

Popíjení alkoholu, hlučnost a někdy i šarvátky má podle radnice na svědomí skupinka asi deseti lidí v Borovanech na Českobudějovicku. Kvůli dlouhodobým problémům město vydalo vyhlášku, která na vybraných místech zakazuje konzumaci alkoholu. Platí od 1. března. Ze sousedních Trhových Svinů také dojíždí hlídat pořádek strážníci městské policie. Podle radnice je to jediná možnost, jak může menší město takovou situaci řešit.

„Bohužel prostě ti lidé, kteří konzumují alkohol, tady už od rána stojí před obchodem. Potom v teplejších měsících jsou tady opravdu celý den,“ říká starosta Borovan Vít Fialka na Žižkově náměstí před místní samoobsluhou.

Problém trvá už dlouho. „Já to řeším asi rok a půl. Když jsem byl na ministerstvu vnitra, zjistil jsem, že ten problém je těžko řešitelný. Má ho řada starostů a nástroje de facto nejsou žádné,“ popisuje starosta.

Zastupitelstvo schválilo vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na vybraných veřejných místech. „Na náměstí, autobusovém nádraží, v parku. Jsou to místa, o nichž víme, že se tam ti lidé zdržují a konzumují alkohol,“ vyjmenovává Vít Fialka.

Situace vadí i místním obyvatelům. Například učitelka ze základní umělecké školy Lucie Kolářová se s lidmi popíjejícími alkohol setkává často na Žižkově náměstí. „Je to trasa, kudy děti ze školy chodí na autobusové nádraží, chodí kolem i maminky s dětmi, tak to pro ně určitě není vzor,“ komentuje.

Čtěte také

Další místní obyvatelka, která problémovou situaci potvrzuje, kvůli obavám ani nechce sdělit své jméno. „Večer, když jsem jezdila na noční, jsem se bála na autobusové nádraží. Když jdu okolo obchodu, tak přecházím na druhou stranu, protože oni na vás pokřikují, bojím se tady,“ líčí.

Strážníci ze sousedních Trhových Svinů teď do Borovan pravidelně dojíždí tři dny v týdnu. Borovany za výpomoc zaplatí 750 tisíc korun ročně. Vlastní sbor městské policie by je přitom vyšel na minimálně 4 miliony korun ročně.

Podle trhosvinenského starosty Davida Štojdla zatím spolupráce funguje dobře. „Pokud mají Borovany nějaký problém, tak se nemůžeme tvářit, že se nás to jako Trhových Svinů úplně netýká. Pokud máme možnost, měli bychom pomoci,“ dodává.

Přesně stanovená místa, kde zákaz pití alkoholu platí, ukazuje borovanská radnice na svých webových stránkách.

Spustit audio

Související