Výstavbě severního obchvatu Trhových Svinů nic nebrání. Město vydalo potřebnou změnu územního plánu

5. leden 2024 11:14

Konec roku 2023 přinesl zásadní posun pro výstavbu severního obchvatu Trhových Svinů na Českobudějovicku. Po vypořádání všech námitek vydal tamní městský úřad potřebnou změnu územního plánu. Výstavbě tři a půl kilometru dlouhé přeložky tak nic nebrání. Obyvatelé na ni čekají desítky let, středem města denně projede zhruba sedm tisíc aut.

„Nacházíme se na jednom ze dvou míst, v rámci kterých se měnil územní plán města Trhové Sviny. Tady se narovnávala komunikace, která bude navazovat na kruhový objezd,“ popisuje starosta David Štojdl na okraji města u výpadovky na Nové Hrady.

Zde by v budoucnu měl být kruhový objezd, který napojí obchvat Trhových Svinů kolem města zpátky na hlavní silnici. „Kraj nás oslovil, abychom dali náš územní plán do souladu s nadřízenou krajskou dokumentací, a proto jsme museli udělat změnu. Jediná námitka přišla od firmy Doppler s ohledem na jejich investiční záměr, ale ta se vypořádala,“ dodává David Štojdl.

Hlavní silnice momentálně prochází přímo centrem města Trhové Sviny. „Dopravní situace je dlouhodobě špatná. V případě rekonstrukce této páteřní komunikace neexistuje objízdná trasa, veškerá doprava jezdí přes centrum, tam denně chodí stovky dětí, celé nás to trápí dlouhodobě,“ komentuje starosta.

Severní obchvat postaví Jihočeský kraj. Díky platné změně územního plánu už zažádal o vydání územního rozhodnutí a nejpozději v příštím roce by měl získat stavební povolení.

Čtěte také

„Potom je na řadě projektová příprava pro provedení stavby, musíme vybrat toho, kdo bude stavět, takže časově to vychází na zahájení stavby v roce 2026. Takovou představu jsme měli a jsme rádi, že to běží podle všech těchto termínů,“ dodává hejtman Martin Kuba.

Trasa obchvatu Trhových Svinů začne v místní části Otěvěk, poté povede severně nad městem a napojí se na stávající silnici II/157 vedoucí od Borovan. Z té se pak zase odkloní na východním okraji a bude pokračovat ke zmíněnému kruhovému objezdu.

Právě v Otěvěku provozuje penzion Veronika Pancířová. I podle ní je situace dlouhodobě neúnosná. „Je problém přejít silnici ke koním, do přírody. Pod okny od pěti ráno každý den jezdí fronty aut do Budějovic a odpoledne zase zpátky, když jedou lidé z práce. Těch aut je opravdu strašně moc,“ říká.

Podle předběžných odhadů vyjde stavba severního obchvatu Trhových SVinů zhruba na půl miliardy korun.

Spustit audio

Související