Přetíženému viaduktu na Rudolfovské v Českých Budějovicích uleví propojka z Mladého do Srubce

5. prosinec 2023 07:55

Jihočeský kraj zprovoznil další dvě etapy takzvané Zanádražní komunikace v Českých Budějovicích. Díky nim tak například obyvatelé Srubce projedou do krajského města přes čtvrť Mladé a nebudou muset využívat přetížený viadukt na Rudolfovské. Nová a z větší části čtyřproudá silnice vyšla zhruba na 90 milionů korun.

Na křižovatce silnice do Mladého a ulice Ledenická bývají ve špičce často dopravní zácpy. Otevření zkratky na kruhový objezd do Mladého by mělo provoz výrazně zlepšit, a to i pro obyvatele Srubce. „Otevření té silnice do Mladého přinese prospěch většině obyvatel Srubce. Samozřejmě většina lidí pracuje v Českých Budějovicích, takže využívá nejbližší a nejrychlejší spojení,“ říká starostka Lenka Malá.

Na novou spojnici, která bude po dokončení dálnice D3 sloužit jako dálniční přivaděč, by brzy měla navázat další etapa. Ta už bude součástí obchvatu Srubce a napojí se opět na Ledenickou ulici. „Tahle část pomůže našim obyvatelům, ale i okolním obcím. Frekvence na Ledenické ulici se nezmenší, ale příjezd do Českých Budějovic bude určitě komfortnější,“ dodává Lenka Malá.

Jihočeský kraj chce tuto část zprovoznit souběžně s otevřením dálničního obchvatu, tedy do konce roku 2024, nebo na začátku roku 2025. „O vydání územního rozhodnutí pro obchvat Srubce Jihočeský kraj požádal už na začátku roku 2023. V květnu proběhlo veřejné projednání, před kterým byla proti krajskému úřadu vznesena námitka podjatosti. Tu řešilo ministerstvo pro místní rozvoj a po rozkladu také jeho ministr. Teď očekáváme vydání územního rozhodnutí,“ uvedl krajský úřad v prohlášení.

Kvůli hustému a nebezpečnému provozu na Ledenické ulici spustí Srubec od nového roku úsekové měření rychlosti a za překročení pravidel bude vybírat pokuty.

Spustit audio

Související