Ladislav Fuks: Nebožtíci na bále. Co se stane, když se dva pohřbení muži znenadání vrátí domů?

22. září 2023

Těsně před vypuknutím první světové války se odehrává humoreska Ladislava Fukse. Mocnářství už má namále, což svými činy dokazují zástupci policie i nemocničního personálu. A tak se stane, že jednoho dne doručí zřízenec rodinám dvou pánů Brázdů oznámení, že jejich příbuzný právě zemřel v nemocnici. Jaké překvapení, když se oba staří pánové plni života zanedlouho zjeví doma. Kdo tedy v nemocnici vlastně zemřel?

Čte: Viktor Preiss
Napsal: Ladislav Fuks
Dramaturgie: Jiří Langer, Jiří Vondráček
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Zvuková spolupráce: Petr Mandel
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2002

Ladislav Fuks rozehrává v novele Nebožtíci na bále sled groteskních situací, v nichž účinkují nejen oba „nebožtíci“ a jejich příbuzní, ale i bezduší úředníci a stejně bezduchá policie v právě se rozpadající habsburské monarchii.

Dílo je pro autora poněkud netypické, jeho příběhy jsou totiž většinou temné a plné úzkosti. V tomto případě se jedná o maloměstskou humoresku.

Kniha Nebožtíci na bále vyšla poprvé v roce 1972. Jen o pár let později, v roce 1979, podle ní režisér Jaroslav Dudek natočil stejnojmenný televizní film.

Rozhlasová četba na pokračování vznikla v roce 2002. Humoresku v režii Ivana Chrze načetl herec Viktor Preiss.

Najdete také v e-shopu Radiotéka.cz

Ladislav Fuks

Ladislav Fuks se narodil 24. září 1923 v Praze do rodiny policejního úředníka. Po válečné maturitě na gymnáziu v Truhlářské ulici byl totálně nasazen na správě statků v Hodoníně. Po válce studoval v Praze filozofii, psychologii, dějiny umění a pedagogiku.

Po ukončení studia pracoval jako úředník v papírnách, byl odborným pracovníkem státní památkové správy v Praze a poté odborným pracovníkem Národní galerie. Po úspěšném přijetí svého prvního románu Pan Theodor Mundstock (1963) se věnoval pouze literatuře.

Ladislav Fuks, spisovatel v roce 1988

Talentovaný spisovatel, vzdělaný intelektuál a milovník umění neprožil příliš šťastný život. Jeho otec byl autoritativní policejní úředník, s nímž si příliš nerozuměl. Jako student těžce nesl perzekuci židovských spolužáků.

Období dospívání pro něj bylo složitější než pro jeho vrstevníky, protože si začal uvědomovat svou homosexualitu. Vzpourou proti vlastní nechtěné jinakosti byla Fuksova svatba s Giulianou Limiti, pocházející z bohaté a vlivné italské rodiny, od níž po dvou týdnech utekl a skončil v psychiatrické léčebně.

Většina Fuksových literárních textů obsahuje autobiografické prvky. Protože sám trpěl kvůli své sexuální orientaci pocitem vyvrženosti a ohrožení, dokázal se i jako nežidovský spisovatel vžít do pocitů Židů za války.

V roce 1963 vyšel Fuksův první román Pan Theodor Mundstock o židovském úředníkovi, který trpí hrůzou z transportu do koncentračního tábora. Zájem zfilmování díla projevil Charlie Chaplin i Roman Polanski. Židovské téma najdeme i v jeho povídkové sbírce Mí černovlasí bratři (1964).

Nejznámějším Fuksovým dílem je groteskní hororová novela o zlu skrytém pod maskou dobrotivosti Spalovač mrtvol (1967), podle níž režisér Juraj Herz natočil v roce 1968 stejnojmenný film, v němž si hlavní roli pracovníka krematoria Karla Kopfrkingla zahrál Rudolf Hrušínský. V roce 2017 byla v Českém rozhlase natočena rozhlasová dramatizace.

Rozhlasovou podobu dostalo i další dílo Ladislava Fukse, a sice Příběh kriminálního rady (1971) o vztahu despotického otce a jeho plachého dospívajícího syna. Čtrnáctidílnou četbu na pokračování v roce 2013 načetl herec Jan Hartl.

V sedmdesátých letech Fuksova tvorba podléhala dobové ideologii a nedosahovala literární hodnoty jeho předchozích próz – například vyprávění o dětství Julia Fučíka Křišťálový pantoflíček (1978). Na tvorbu šedesátých let navázal autor až svým posledním románem Vévodkyně a kuchařka (1983).

Ladislav Fuks zemřel 19. srpna 1994 v Praze ve svém bytě podobajícím se muzeu zvláštních rekvizit. Před smrtí systematicky zničil vše, co nechtěl sdílet, protože tvrdil: „Nejúplněji jsem obsažen jen a jen ve svých knihách. Bude-li je někdo číst za sto let, nebude ho zajímat, jaký jsem byl já. Pokud ano, tak si mě stvoří z toho, co si přečetl.“

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.