Léto na Vltavě

23. červen 2011

Od pondělí 4. července se posluchači Českého rozhlasu 3 – Vltava mohou těšit na speciální prázdninové vysílání.

Každý všední den v 8.10 hod. uvedeme jeden ze série letošních rozhlasových Výletů s Vltavou, které mají na této stanici už mnohaletou tradici a stále patří k nejoblíbenějším pořadům letního programu. Zvukové výpravy do zajímavých končin naší vlasti zahájíme tentokrát ve Slezsku, kde se pětkrát zastavíme na historicky významných místech. Další trasy povedou do zaniklých obcí Novobystřicka, do lokalit spjatých s tvůrci německy psané literatury či do krkonošského pohraničí. Vydáme se také za malíři a sochaři z Hané a jesenických hor, navštívíme kláštery, vstoupíme do starého světa Malých muzeí Plzeňského kraje a vydáme se po zlatých stezkách česko-bavorské vzájemnosti. Každý rozhlasový výlet může být docela dobrým tipem pro skutečnou cestu a každý je doprovázen posluchačskou soutěží.

Také letní četba na pokračování (vždy od pondělí do pátku v 8.25) má v prázdninovém vysílání Vltavy už po několik let své stálé místo. Literární redaktoři pro letošní řadu opět vybrali tituly, které mohou společně poslouchat všechny generace. Letní čtení pro děti do sta let zahájíme návratem Lichožroutů Pavla Šruta (čte Bára Hrzánová).

Už po pátou letní sezónu se na Vltavu vrací šanson. Setkání s legendami i současnými představiteli tohoto osobitého hudebního žánru bude uvádět Eva Hazdrová-Kopecká. Třiašedesátidílný cyklus zahájí Jacques Brel a během léta se setkáte s řadou jmen, která v šansonu něco znamenají. Poslouchejte ve všední dny od 7.52 (repríza od 17.37).

Během prázdnin bude samozřejmě pokračovat také letošní programový projekt Rok německého jazyka. Jeho letní specialitou jsou divadelní komedie z německé jazykové oblasti (od 16. 7. vždy v sobotu ve 14.00) s vynikajícími rozhlasovými inscenacemi her H. Sachse, G. E. Lessinga, J. N. Nestroye a dalších.

Ve dnech 15. 7. a 20. 8. nabídneme přímé přenosy z mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, kde za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu vystoupí tenoristé Ramón Vargas a Plácido Domingo.

Strhující atmosféru letošního festivalu v Bayreuthu Vám na Vltavě, resp. její sesterské stanici D-dur, zprostředkujeme čtyřmi přímými přenosy a jedním záznamem monumentálních oper Richarda Wagnera (Tannhäuser, Mistři pěvci norimberští, Lohengrin, Parsifal, Tristan a Isolda) od 25. do 30. 7. 2011.

Z dalších speciálních projektů určitě stojí za pozornost Den s Arnoldem Schönbergem (13. 7. – u příležitosti 60. výročí úmrtí skladatele), Den s Karlem Husou (7. 8. – k 90. narozeninám skladatele) a Den s Rafaelem Kubelíkem (11. 8. – hudební pocta velkému dirigentovi, od jehož smrti uplyne právě 15 let).

Na poslední srpnový víkend (27. 8. od 7.00 do 24.00 a 29. 8. od 0.00 do 6.00) připravujeme reprízu Britského silvestru 2010.

Podrobnější informace naleznete na webu vltava.rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace