Marmeláda pomorančová
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou historii umělého sladidla, ale při vaření pomorančové marmelády, jak se říkávalo, si vystačíme s cukrem.
Dej 1/2 kg pomorančů do rendlíku, polij je vodou, aby byly úplně pod vodou, přikryj je talířem a vař je 1/2 hodiny, pak je dej okapati a vystydnouti. Oloupej žlutou kůru tence a nakrájej ji na malé, úzké proužky. Ostatní bílou slupku odstraň ostrým nožem. Nyní rozkrájej dužinu bez jadérek a bílých proužků na nudličky o tloušťce stébla. Svař 3/4 kg cukru se 2 šálky vody, v níž se pomoranče vařily tak dlouho, až se táhne, pak přidej nakrájenou kůru a nakrájené maso, přikryj nádobu a vař 1/2 hodiny zvolna, pak odkryj nádobu a vař ještě 10 minut za stálého míchání, načež naplň marmeládu do sklenic.