Masopustní koblihy podle receptu z Pojizeří
Masopustní hodování vystřídá půst a tak Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nabízejí recept na sladkou tečku v podobě masopustních koblih.
Ingredience
- 3 dcl mléka
- 5 dkg cukru
- 60 dkg hladké mouky
- špetka soli
- 3 žloutky
- 5 dkg rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu
- 3 dkg čerstvých kvasnic
- švestková povidla
- sádlo na smažení
Z mléka, droždí a špetky cukru zaděláme kvásek. Necháme vzejít. Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme kvásek a zaděláme těsto. Necháme vykynout. Vykynuté těsto rozpůlíme. Každou polovinu rozválíme na pomoučeném vále a vykrajovátkem nebo skleničkou vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme lžičku povidel, okraj kolečka potřeme lehce vodou a přikryjeme prázdným kolečkem. Okraje pevně přitiskneme. Naplněné koblihy necháme ještě nakynout a pak usmažíme v rozpáleném sádle dozlatova. Odkládáme na papír. Před podáváním pocukrujeme.