Mikulášský věnec
Nejen Mikuláš, čert a anděl chodili v dobách našich babiček na mikulášské obchůzky. Jak vypadali ti ostatní a jak se peče mikulášský věnec, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Ingredience
- 1/5 kg polohrubé mouky
- 5 dkg cukru
- 2 žloutky
- 10 dkg másla
- sůl
- 1/4 litru mléka
- 5 dkg droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce hladké mouky
Ingredience
- nádivka: 15 dkg mletých ořechů
- 10 dkg cukru
- 2 vejce
Ze lžíce mouky, kvasnic a mléka zaděláme a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, přidáme kvásek, žloutky a máslo a zaděláme vláčné těsto. Necháme vykynout. Pak rozdělíme na tři díly, každý díl rozválíme na placku, potřeme nádivkou, stočíme zpět do pramene. Z naplněných pramenů upleteme cop. Dáme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými ořechy.