Mirka Nezvalová: Jiný kraj, jiný mrav

4. prosinec 2023

Moje babička Justýna měla snad pro každou situaci nějaké příhodné rčení. Na její moudra ráda vzpomínám, protože mám pocit, že je tak pořád vedle mě. A že těch situací člověku život nabízí nespočet.

Třeba nedávno jsme s mužem byli na kolech na Moravě. Z Mikulova jsme to krajinou vinic zvládli do Znojma a zpátky naplánovali cestu vlakem. V pokladně na nádraží nám milá paní prodala jízdenky a my pak skoro hodinu čekali na ten správný spoj.

Pochopitelně nás nenapadlo nějak podrobně jízdenky zkoumat, ostatně malá písmenka už nejsou to pravé ořechové pro seniory bez brýlí nablízko. To ovšem byla chyba, protože průvodčí v rozjetém vlaku nás upozornila, že vlastně jedeme na černo.

A důvod? Jihomoravský kraj má totiž integrovaný dopravní systém, což znamená, že jsme si tu jízdenku měli na nástupišti označit tak, jako když nastoupíte do autobusu MHD.

Od nějaké pokuty nás naštěstí zachránilo moje povzdechnutí, že tohle u nás na jihu Čech nemáme. Bodrá průvodčí naštěstí pocházela odněkud ze Šumavy a zželelo se jí krajanů, takže jsem na její radu vyběhla jízdenky označit na nástupiště při příští zastávce.

Jak říkávala babička Justýna, jiný kraj, jiný mrav. Do tašky na kolo jsem při návratu na mikulovskou základnu hned sbalila brýle nablízko, abych si příště přečetla i ta nejmenší písmenka.

I když, kdyby nás ta pokladní na znojemském nádraží upozornila, že si prostě ty jízdenky musíme označit na nástupišti u vlaku, ona by jí ta pusa taky neupadla. Tedy to by určitě dodala babi Justýna.

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.