Mirka Nezvalová: Kalamita

6. prosinec 2023

Sněží a sněží. Téhle víkendové skutečnosti si na jihu Čech snad nikdo nemohl nevšimnout. Super, že si lidé pomáhají, v Českých Budějovicích si v sobotu dopoledne z okna všímám, že k centru vyrážejí dobrovolníci s hrably a lopatami, aby pomohli. Fakt tleskám nadšení obětavců.

I my na budějovickém sídlišti Šumava se zdravíme se sousedy, kteří odhazují a odhazují bílou nadílku, i když to není jejich povinnost. Musíme si přece pomáhat.

A teď střih – nedělní ráno. Sprchuji se jen vlažnou vodou a zjišťuji, že stejnou teplotu mají i panelákové radiátory. Naše osmdesátiletá sousedka je vyděšená, co se děje. Nevím. Tak volám na dispečink budějovické teplárny. Prý havárie a bude snad odstraněna odpoledne.

Zkouším sílu sociálních sítí, kde se dozvídám, že teplárna prý tuhle informaci už ráno zveřejnila. Na svém Facebooku! Fakt super. Naše zmíněná seniorská sousedka má už bohužel léta jen tlačítkový telefon, takže nějaké sociální sítě jdou úplně mimo ní.

Napadá mě, že město má přece varovný rozhlasový systém, který pravidelně upozorňuje na zkoušky sirén. Systém ale v neděli o nějaké havárii, kterou teplárna řeší, mlčí. Že by dotyční odpovědní pracovníci užívali víkendové volno? Netuším.

Zpráva nedoputovala ani do našeho rozhlasového studia, takže kolegyně editorka po mém upozornění roztáčí další dotazovací kolo. Prý si připadá jako Sherlock Holmes, který pátrá po tajemství zločinu. Bohužel, příliš konkrétních odpovědí se nedočká.

Tak po domluvě společně vytáčíme další čísla. A ejhle, zdá se, že konkrétní zodpovědní pracovníci si začínají uvědomovat, že by mohl být průšvih na obzoru. Začínají mluvit a slibovat.

Jasně, každá havárie je vždy problém, ale proč si na rovinu nepřiznat, že mlčení to nevyřeší. A sdělení – my jsme to přeci dali na sociální sítě – je spíš alibismus. Nebo si snad máme všichni alespoň přes zimu dát českobudějovickou teplárnu mezi své přátele na Facebooku? A co naše stará sousedka?

autor: Mirka Nezvalová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.