Motorka vyjde mnohem dráž než auto

22. červenec 2009

Půjčit si v Česku auto v půjčovně je docela běžná věc. Půjčoven je víc než dost a o zákazníka se vede tvrdý konkurenční boj. Co když ale dostaneme chuť půjčit si na pár dní třeba motocykl? V takovém případě si připravte hodně peněz. Půjčovné je totiž u motocyklu několikanásobně vyšší než u auta. Navíc se někdy musí skládat vysoká kauce pro případ nehody či krádeže stroje.

Půjčoven motocyklů v České republice je málo. Většinou je tato služba spojena s prodejem nových strojů nebo s půjčováním čtyřkolek. Samostatně se totiž pronájem motocyklů nevyplatí. Důvody jsou podle Libora Směšného z motopujčovny.cz nasnadě, motorka je u nás sezónní záležitost.

"Auto můžete půjčovat po celý rok, ale když vezmete motorky, tak sezóna pro ně je ve srovnání s auty zhruba třetinové délky, navíc musíte počítat i s ošklivými dny, takže vytíženost motorek je výrazně menší."

To ale není jediný důvod, proč je zapůjčení motorky u nás dražší než zapůjčení auta.

"Druhá, stejně podstatná věc je nákladovost - drahé havarijní pojistky a provozní náklady. Například s autem z auto půjčovny najedete na jedny gumy 30 000, 40 000 i více kilometrů, motorka ujede na jedno obutí tak 5000, 6000 km."

U Libora Směšného dáte za denní pronájem malého skútru pětistovku, za velkou a silnou motorku už ale zaplatíte 3000 korun. Navíc je nutné přinést nějakou jistinu, kauci, kterou v půjčovně po dobu výpůjčky zanecháte. Na druhou stranu můžete ujet tolik kilometrů, kolik chcete. Počet není limitován. A kdo je takový typický zákazník moto půjčoven?

"Složení zákazníků je opravdu široké - přes různé věkové kategorie od dělníků po top managery. Je to hlavně pro ty, kteří motorkám fandí a chtějí si třeba užít víkend strávený v sedle. Zabýváme se i prodejem dárkových poukazů, což rádi využívají manželky a přítelkyně motorkářů."

Málo se ví, že testovací motorky půjčují i oficiální dealeři motocyklů. Moc se s tím ale nechlubí. Jde totiž o testovací jízdy pro zájemce o koupi. Například u BMW za víkend v sedle vrcholového modelu K zaplatíte 7000 korun, nesmíte ale ujet víc než 500 km. Po překročení limitu musíte připlácet. Před zapůjčením také podepíšete smlouvu, v níž se zavazujete v případě nehody zaplatit 20procentní spoluúčast. Motocykl tedy není dobré byť jen trochu poškodit.

Pokud vás možnost zapůjčení motorky zaujala a měli byste o tuto zkušenost zájem, počítejte s tím, že motorky jsou na měsíce dopředu rezervované.

Spustit audio