Motorkáři orgány nedarují

22. říjen 2008

Je konec října, a tak i přes poměrně příjemné teploty jde motorkářská sezóna pomalu ale jistě do finále. Jaká to byla sezóna? Můžeme říct, že v mnoha ohledech opět rekordní. Na silnice vyjelo nejvíc motocyklů v historii České republiky - mimochodem za poslední tři roky jich přibylo na sto tisíc. Jak je to s nehodami? I když to tak podle zpráv z televize a jiných médií nevypadalo, tady letos rekordy naštěstí nepadaly.

Je to tak. Po několika letech přichází z policejního prezídia zase optimistické zprávy. Nehod celkově ubývá a zastavil se i prudký vzestup nehod motorkářů. Za prvních devět měsíců roku 2008 vyjížděla policie k 1870 nehodám motocyklů, což je zhruba o 400 nehod méně než v roce minulém. Podle statistika Josefa Tesaříka logicky ubývá i těch nejtragičtějších nehod.

"Jednoznačně můžeme říct, že nejtragičtěji končí nehody motocyklů, kdy zahynulo 65 osob, u malých motocyklů to byli čtyři lidé a na mopedu zemřel pouze jediný řidič. Celkově ale můžeme říct, že následky nehod byly o dvanáct osob nižší než v roce 2007."

K nejčastějším příčinám tragických nehod patří rychlá jízda a policejní termín - nepřizpůsobení rychlosti dopravně-technickému stavu vozovky. Přeloženo do srozumitelného jazyka to znamená - řidič nezvládl průjezd zatáčkou. I přes poměrně povzbudivé zprávy není důvod k oslavám. Česká republika stále patří v Evropě ke špičce v počtu mrtvých motorkářů na silnicích. Pro srovnání - v Německu zemře na miliardu ujetých kilometrů 50 motorkářů, v ČR už je to 300. Před námi je pouze Slovinsko. Proč tomu tak je? Zeptali jsme se přímo motorkářů.

"Hlavně kvůli řidičům aut, protože motorkáře nevnímají a jezdí velmi nezodpovědně."
"Myslím si, že to je částečně i kvůli neopatrnosti motorkářů, ale určitou vinu nese i stav našich nekvalitních silnic."

A pro zajímavost, lékař-motorkář pracující v transplantačním centru vyvrací úsloví o motorkářích, jako o dobrovolných dárcích orgánů.

"To je opravdu vžité pořekadlo, které ale není pravdivé. Pokud se totiž motorkář zraní natolik vážně, že zemře, většinou jsou jeho poranění tak závažná, že jsou poškozeny i orgány, které potřebujeme."

Tak prosím jezděte opatrně. Na silnicích je stále spousta motorek, tak ať ty smutné statistiky nezvyšujeme.

Spustit audio