MUDr. Eva Hanková: Při salmonelóze je velmi důležitý přísun tekutin. Lepší častěji v malém množství

4. duben 2023

Radioporadna je dnes zaměřena na salmonelózu. Z čeho tohle onemocnění vzniká, jak je nebezpečné, které potraviny jsou problematické? Jak probíhá léčba a co udělat, abychom rizika minimalizovali? Existuje vůbec účinná prevence? 

MUDr. Eva Hanková z Infekčního oddělení Oblastní nemocnice v Náchodě hovoří v naší radioporadně na téma: salmonelóza.

Co to vlastně salmonelóza je?
Je to takové širší souhrnné označení nemocí, které způsobuje bakterie, která má rodové jméno salmonela. Když pomineme tyfus a paratyfy, které také způsobují salmonely a u nás se prakticky nevyskytují, jen jako import, tak se jedná o salmonely, které způsobují většinou průjmové onemocnění.

K ohrožení života člověka může dojít kvůli odvodnění, dehydrataci nebo pokud se dostanou bakterie salmonely do krevního oběhu.
MUDr. Eva Hanková, Infekční oddělení Oblastní nemocnice v Náchodě

Pokud mluvíme o průjmu, myslíme tím řídké a časté stolice, které mohou být doprovázeny zvracením, teplotou a bolestmi břicha.

Je to tedy ale tak, že něco špatného musíme sníst? Co obsahuje bakterie a potom se začne odehrávat v našem těle něco, co není žádoucí.

Čtěte také

Ono to jídlo na první pohled vůbec nemusí vypadat zkaženě. Je to zkrátka něco, v čem je dostatečné množství jedinců salmonely, které je schopné vyvolat infekci. A toto množství je dosti veliké, začíná někde kolem milionu i více jedinců, takže to není kontaktní onemocnění, že bychom si olízli prsty, když s půjdeme z toalety.

Musí se vždy salmonela v něčem pomnožit. A zase je tady také individuální vnímavost podle toho, jak je člověk odolný.

Hodně se psalo o špatně tepelně upraveném mase nebo vejcích. V tuto chvíli Hradcem Králové rezonuje arašídová omáčka. Ale člověk to asi ani nemůže ovlivnit.
Pokud je konzumentem a nikoliv kuchařem nebo někým, kdo podává jídlo, kdo ho uskladňuje, kdo ho tepelně zpracovává, tak to může opravdu ovlivnit jen málo. A skutečně může se nejen ve špatně upraveném nebo špatně skladovaném jídle, ale může se i v hotových výrobcích salmonela objevit. A pak těžko hádat, kde je příčina.

Čtěte také

Může nás salmonelóza ohrozit na životě?
V některých případech může. Většinou salmonelóza probíhá celkem lehce, takže se dá zvládnout doma při dietě a dostatečném příjmu tekutin. Někdy je potřeba doplnit i tekutiny do žíly.

Ale může dojít k ohrožení života, pokud dojde k významnému odvodnění, dehydrataci nebo pokud se dostanou bakterie salmonely do krevního oběhu a způsobí celkové onemocnění, které není lokalizované jen na střevo.

Pozná laik, že má salmonelózu?
My nepoznáme, jestli máme salmonelózu, to nepozná ani lékař, protože různých původců, které mohou mít podobné nebo stejné projevy, je více. Poznáme ale, že nám je natolik špatně, že potřebujeme lékařskou pomoc. A to je v případech, kdy jsme tak odvodněni, že jsme slabí, je nám hrozí kolaps a zjistíme, že velmi málo močíme.

Vše z potravin, co je dobře tepelně upravené, i když by tam původně byla salmonela, tak už nebezpečné není. Stačí dodržovat hygienu.
MUDr. Eva Hanková, Infekční oddělení Oblastní nemocnice v Náchodě

To je záležitost malého zavodnění a velkého odvodnění. A co se týká přechodu infekce mimo střevo, tak tam to poznáme z trvajících horeček, celkově špatného stavu. A zase, aniž bychom uvažovali o tom, která bakterie to způsobila, tak nás celkový stav donutí vyhledat lékařskou pomoc.

Jak vypadá vyšetření u vás v nemocnici, než diagnostikujete salmonelózu?
Vyšetření vypadá tak, že nejdříve jdeme po příznacích. Pokud se jedná o odvodnění, doplňujeme vodu a minerály. A co se týče známek celkové infekce, podáváme antibiotika zprvu necíleně. Ale hlavní způsob, jak zjistíme, že se jedná o salmonelózu, je mikrobiologické vyšetření. To znamená z výtěru z konečníku. A pokud se jedná o projevy mimo střevní, tak to je i vyšetření z krve.

Čtěte také

Pokud onemocníme salmonelou, myslím tím zažívací obtíže ve smyslu průjmu a zvracení, tak zásadní je dodržet dietní omezení. A to platí u jakéhokoliv průjmu. Znamená to, že musíme dodávat dostatek tekutin. Abychom močili normální množství normálně zbarvené moči. Čím více ztrácíme tekutin stolicí, tím více je musíme doplňovat pitím.

Ovšem nesmíme pít velké množství tekutin najednou, ale po troškách, po lžičkách nebo po několika locích. K pití je vhodná třeba ředěná jablečná šťáva, čaj může být oslazený glukopurem, který je jednoduchým cukrem a nemá vysokou sladivost. Nedoporučuji Coca Colu. I když se může zdát, že se malé děti krásně rozjasní, protože kofein tam něco udělá, ale není to vždy vhodné.

Jinak vše, co je dobře tepelně upravené, i kdyby v tom původně bylo hodně salmonel, už není nebezpečné. Chtěla bych říct, že není možné dát záruční list na celý život, že budeme zdraví a nikdy nám nic nebude, ale nemusíme tomu chodit naproti. Stačí, když budeme dobře dodržovat hygienu, jak se ji učí už malé děti. Budeme jíst dobře tepelně zpracované výrobky a pokud se budeme stravovat nebo nakupovat tam, kde to nevzbuzuje naše podezření, byť by to bylo lákavě levné.

Celou radioporadnu s MUDr. Evou Hankovou z Infekčního oddělení Oblastní nemocnice v Náchodě si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související