Na Prachaticku vyrostl nový třešňový sad. Farmářů, kteří sází nové stromy, je ale nyní málo

5. únor 2024 16:51

Pokácených ovocných stromů bude v letošní zimě méně než v předcházejících dvou letech. Vyplývá to z informací Ovocnářské unie. Někteří farmáři sady obměňují, nebo i rozšiřují. Například jeden z jihočeských pěstitelů v Krtelích na Prachaticku vysázel nový třešňový sad a také pěstuje meruňky a švestky, které prodává ze dvora. Jdou totiž lépe na odbyt než jablka.

Ovocnář Jiří Hamlík vysázel nový třešňový sad v Krtelích na Prachaticku. „Je potřeba se přizpůsobovat trhu a zvolit vždycky dobrý druh ovoce. Akorát je to běh na dlouhou trať, protože než se stromy dostanou od zasazení k plné plodnosti, trvá to alespoň pět let,“ říká.

V ovocnářském chelčicko-lhenickém regionu na jihu Čech převažují jabloně. Jiří Hamlík je v tomto směru výjimkou. Na zhruba dvaceti hektarech v jeho sadech totiž rostou především peckoviny. „Jsou tu pro ně lepší podmínky a není v tom taková konkurence,“ vysvětluje.

Farmářů, kteří rozšiřují sady, je v Česku poskrovnu. Z české krajiny zmizelo v posledních dvou letech téměř 1200 hektarů ovocných sadů, což je nejvíc za uplynulých deset let. Nové stromy sadaři vysadili v tomto období jen na 120 hektarech.

Čtěte také

„Je za tím dlouhodobě špatná ekonomická situace v ovocnářství, která vyvrcholila v posledních letech. Začalo to covidem, potom přišla energetická krize. Ovoce je velmi náročné na spotřebu energie, ale zvýšené náklady se bohužel vůbec nepromítly do realizačních cen a většina podniků končila ve ztrátě,“ popisuje předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Jiří Hamlík neprodává většinu úrody do obchodních řetězců, které se snaží výkupní ceny stále držet na co nejnižší úrovni. Také proto je pro něj ovocnářství stále rentabilní podnikání. „Třešně prodáváme nejvíce ze dvora, na to už jsou lidé naučení. Švestky se prodávají hlavně na pálení a meruňky z jižních Čech jsou pro místní něčím, co se jen tak nevidí. Jablka prodávám do obchodního řetězce. Když ovoce prodám alespoň z poloviny napřímo, je to o to víc rentabilní. Letos se budu snažit sehnat nové zákazníky přes sociální sítě,“ dodává.

Předseda ovocnářské unie Martin Ludvík předpokládá, že v letošní zimě nebude úbytek ovocných sadů tak masivní jako v předcházejících dvou letech.

Spustit audio

Související