Nápor sněhu nevydrželo několik voliér v Zoo Hluboká. Obnova potrvá zřejmě několik měsíců

9. prosinec 2023 08:04

Bezmála týden pracovníci Zoo Hluboká odstraňovali škody po sněhové kalamitě. Teď se největší zoologická zahrada na jihu Čech znovu otevřela pro veřejnost. Nenávratně poškozené voliéry zůstávají uzavřené. Škody se předběžně odhadují na nižší desítky milionů korun. Jejich přesný rozsah vyjde najevo až poté, co sníh roztaje.

„Právě stojíme u velké průchozí voliéry vodního ptactva. Celá voliéra spadla pod tíhou sněhu, polámaly se sloupy, protrhly se sítě a došlo v podstatě k degradaci celé voliéry,“ ukazuje ředitel Zoo Hluboká Vladimír Pokorný škody po hustém sněžení.

„Voliér v zahradě je mnohem víc, poškozeno je několik z nich. Úplně zničená je také voliéra kolpíků a vodního ptactva. Na voliéře bahňáků se pouze sesunula síť a konstrukce narušena nebyla,“ dodává. Pod tíhou sněhu se také polámaly sloupy ve voliérách plameňáků a supů mrchožravých.

Čtěte také

Obnova všech poškozených objektů potrvá zřejmě několik měsíců. „Jsme domluveni s krajem, který se, myslím, nebude bránit pomoci, máme nějaké vnitřní zdroje, doufáme, že dostaneme peníze od pojišťovny, a během příštího týdne bychom chtěli vyhlásit sbírku,“ vyjmenovává Vladimír Pokorný.

Zoo ale jinak funguje ve standartním zimním režimu, tedy s rozšířenou otevírací dobou. „Máme vánočně nasvícenou zoo a prodlouženou otevírací dobu. Návštěvníci tu mohou být do 19 hodin,“ uvádí vedoucí provozního oddělení Martin Švihel.

Vánoční výzdoba rozzářila celý dvouhektarový areál zoologické zahrady. Návštěvníci uvidí průchozí světelné brány, zářící rampouchy nebo barevná světla laděná podle dané expozice. Na Štědrý den pak lidé zvířatům můžou přinést dárky v podobě krmiva, nejvíc vítaná je nekrájená zelenina s ovocem nebo ořechy a suché pečivo.

Spustit audio

Související