Lukáš Dittrich

Vedoucí skupiny Klarinety

Narodil jsem se v Jindřichově Hradci, kde mě k hudbě přivedl můj otec Václav Dittrich, který je také klarinetista.

Již při studiích na Konzervatoři Brno a JAMU, jsem měl možnost aktivně hrát a účastnit se různých projektů a mezinárodních soutěží, například Eurovision Young Musicians ve Vídni.

Mimo to jsem získával hráčské zkušenosti v mnoha orchestrech. Za tu největší považuji dvouletou praxi v Orchestrální akademii České filharmonie, která mě obohatila nejen umělecky, ale i osobnostně. V SOČRu působím jako první klarinetista od června roku 2015.

Jaký je můj nástroj?
Hraji na klarinety značky Selmer. V podstatě už od doby, kdy mi otec koupil nejdříve sadu klarinetů Selmer série 10 a posléze legendární klarinet série 9, jsem si tyto nástroje zamiloval. Líbí se mi především jejich zvuková barevnost. V současné době hraji na model Signature, který mám již sedm let.

Jaký byl můj dětský sen?
V dětství chce být člověk snad vším, co je jen možné. I já jsem chtěl být nejprve ředitelem cirkusu, nicméně od doby, kdy jsem pod vánočním stromečkem našel sopraninovou zobcovou flétnu, jsem měl jasno. Najednou šlo všechno stranou a muselo se podřídit hudbě.

Nejednou jsem v první třídě na základní škole při počítání matematických úkolů koukal z okna, těšil se, až si opět po škole doma zahraji, a když paní učitelka řekla, že budeme končit, napsal jsem místo výsledků libovolná čísla.

Co mě baví?
Velmi mě baví cestování a poznávání jiných kultur. Je zajímavé sledovat smýšlení lidí na druhém konci světa, jejich zvyky a tradice. Člověk si tím rozšiřuje obzory a má to velký vliv i na jeho uměleckou stránku.

Zářným příkladem je klarinetista Tony Scott, který byl ve své podstatě jazzovým hudebníkem, ale díky cestování a poznávání muzikantů z celého světa se jeho tvorba dostala do směru nazývaného jako World music. To mě velmi fascinuje a jsem rád, že to mohu také poznávat na vlastní kůži.