Josef Pražák

Člen skupiny Violoncella

Narodil jsem se v Praze. Studoval jsem SVVŠ, Pražskou konzervatoř, AMU v Praze a postgradual komorní hry na Universitě v Cincinnati Ohio u La Salle kvarteta.

Před SOČRem jsem hrál v Pražákově kvartetu, které jsem založil. V SOČRu působím od února 1987, hraji ve skupině violoncell. Zvítězil jsem v mezinárodních soutěžích smyčcových kvartet v Evianu (Francie)1978 a Pražském jaru v roce 1979.

Jaký je můj nástroj?
Můj nástroj je beze jména, asi z konce 20. století, upraven Tomášem Haškovcem. Služební nástroj asi Gagliano z 18. století.

Jaký byl můj dětský sen?
Přiznám se, že sny jsem nikdy nemíval ani nemám a to říkám naprosto seriózně. Mám polosny, kdy kolem 3. hodiny ranní jsem v polospánku a promyslím věc, kterou chci realizovat. Další den to udělám. Asi to souvisí s mojí zálibou něco viditelného si sám vytvořit.

Co mě baví?
Jsem příležitostný zedník, truhlář, kameník, sadař, svářeč, dřevorubec s tím, že např. bouda pro psa je vyrobena, od kmenu stromu v lese až po výsledek, jen samovýrobou. Mám k tomu pochopitelně vlastní stroje: hoblovka - protahovačka, řetězová pila, kotoučová pila, svářečka atd. Rád čtu detektivky.