Houbovka s jáhlami
Kdo se domnívá, že loupané proso, tedy jáhly, jsou módním výstřelkem našich časů, toho z omylu vyvede recept našich babiček. A podle Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního je proso plodinou, kterou lidstvo využívá tisíce let.
Ingredience
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 3 lžíce sádla
- 3 bobkové listy
- 7 kuliček nového koření
- 1/2 lžičky mletého pepře
- sůl
- 2 sběračky čerstvých dobrých hub
- 2 vrchovaté lžíce jáhel
- petrželka
- libeček nebo pažitka na posypání
Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci zahřejeme sádlo a zeleninu na něm smažíme do zezlátnutí. Osmaženou zeleninu zalejeme vodou nebo zeleninovým vývarem (asi 1,2 l), osolíme, přidáme všechno koření, nakrájené osmažené houby a pod pokličkou pomalu vaříme 15 minut. Potom přisypeme jáhly a vaříme dalších 10 minut, než jáhly změknou. Na talíři polévku posypeme posekanými bylinkami.