Nové nastudování Jakobína v přímém přenosu na Vltavě

3. říjen 2011

Ve společném přímém přenosu stanic Český rozhlas 3 – Vltava a Český rozhlas D-dur z Národního divadla v Praze uvedeme v sobotu 8. října 2011 od 19.00 hod. novou inscenaci opery Jakobín Antonína Dvořáka, hranou s podtitulem Matčina píseň. Český rozhlas 3 – Vltava poskytne klasický zvukový obraz, který je podobný vjemu diváků v hledišti Národního divadla, zatímco digitální stanice D-dur nabídne netradiční pohled ze zákulisí – uslyšíme hlasy inspicienta, šeptajících sólistů chystajících se na výstup, ale i kulisáků a technického personálu.

Dvořákova opera Jakobín je titul velmi oblíbený a jen na jevišti historické budovy pražského Národního divadla se dočkal za více než stodvacetiletou historii již 12 inscenací (naposledy v roce 1993). Současné hudební nastudování (dirigent Tomáš Netopil) vychází z druhé Dvořákovy verze díla, ale akceptuje také dramaturgické zásahy Karla Kovařovice. Inscenace režiséra Jiřího Heřmana zdůrazňuje prvek školního prostředí a každé jednání je netradičně uvedeno krátkou scénkou – nejdříve výjevem školní rvačky a nácvikem textu slavnostní serenády, pak kontrolou školní docházky a nakonec setkáním učitele Bendy s klíčnicí Lotinkou.


Roli Bohuše nastudovali barytonisté Roman Janál, Jakub Kettner a Svatopluk Sem, úlohu Julie sopranistky Dana Burešová, Maria Kobieska a Jitka Svobodová, pukrabího Filipa budou zpívat basisté Zdeněk Plech, Luděk Vele a František Zahradníček, učitele Bendu tenoristé Vladimír Doležal, Jan Ježek a Jan Markvart (premiérové obsazení hlavních rolí uvádíme níže).


Sobotní premiéru (8. 10. 2011 od 19.00 hod.) přebírá prostřednictvím výměnné sítě Evropské vysílací unie více než dvacet zahraničních veřejnoprávních rozhlasů, z toho šest v přímém přenosu. Klasický zvukový obraz, na který jsou posluchači Českého rozhlasu 3 – Vltava zvyklí, navíc poprvé doplníme i exkluzivním pohledem ze zákulisí. S reportérem Tomášem Černým zprostředkujeme na digitální stanici D-dur jedinečnou atmosféru večera: postřehy, živé rozhovory, zvuky z útrob zlaté kapličky – vše, co v hledišti neuslyšíte!
Více na vltava.rozhlas.cz a d-dur.rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace