Nový ředitel Svobodné Evropy navštívil Český rozhlas

3. listopad 2011

Čerstvě jmenovaný ředitel Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda Steven Korn poskytl exkluzivní interview Českému rozhlasu, navštívil generálního ředitele ČRo Petera Duhana a prohlédl si historickou budovu rozhlasu na pražské Vinohradské ulici. Rozhovor si můžete poslechnout v pátek 4. listopadu od 15:37 na Rádiu Česko.

Steven Korn byl do funkce ředitele Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda jmenován před dvěma měsíci poté, co jeho předchůdce Jeffrey Gedmin oznámil začátkem letošního roku svou rezignaci. Steven Korn má podle vlastních slov více než dvacetiletou zkušenost s mediálním prostředím - vzděláním právník působil ve vedoucích funkcích zpravodajské stanice CNN, ale i ve firmě Turner Broadcasting System, kterou CNN založila a vlastní.

Právě díky své profesní minulosti byl Steven Korn vybrán jako ředitel rozsáhlé mediální společnosti, financované americkým kongresem a vysílající ve 29 jazycích do několika desítek zemí. „Jako poloviční důchodce, který právě vypravil děti na studia, jsem si hrál pokojně golf, když mi zazvonil mobilní telefon,“ svěřil se Korn s úsměvem v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas s okolnostmi doprovázejícími nabídku řídit Rádio Svobodná Evropa.

„Prostě jsme se s manželkou rozhodli, že malé dobrodružství nám neuškodí a nabídku na přesídlení do Prahy jsme přijali,“ komentuje Korn své rozhodnutí, které zpětně označuje za jedno z nejlepších ve svém životě. „O Praze se říká, že je nehezčím městem na světě, ale nevěřil jsem tomu, dokud jsem ji nespatřil na vlastní oči,“ svěřil se moderátorovi Václavu Sochorovi Korn, který v Praze, kde Rádio Svobodná Evropa sídlí, do svého jmenování nikdy nebyl. „Ale okamžitě si mě získala nejen krásnou architekturou, ale i kvalitou života a přátelskými lidmi,“ nepřestával chválit Prahu Korn. Jediným negativem jsou podle něho graffiti hyzdící pražské domy.

Návštěva nového ředitele Svobodné Evropy v Českém rozhlase vyvrcholila prohlídkou historické budovy a oblíbeného samohybného výtahu páter noster a diskusí s generálním ředitelem Českého rozhlasu Peterem Duhanem. Povídání obou čerstvě jmenovaných ředitelů se točilo hlavně okolo možné spolupráce mezi editory a šéfredaktory obou institucí.

Několik reportérů Českého rozhlasu už prošlo intenzivním školením v hagiborské budově Rádia Svobodná Evropa a výsledky jsou podle Petera Duhana opravdu znát. Český rozhlas by také do budoucna chtěl více využívat reportéry Svobodné Evropy z těch zemí, kde Český rozhlas vlastní zpravodaje nemá, typicky ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Steven Korn na oplátku ujistil ředitele ČRo, že i přes chystané změny (spojení všech tří stanic, které americký Kongres financuje a provozuje) a nutnost úspor je pro Svobodnou Evropu spolupráce s Českým rozhlasem vítaná a oboustranně užitečná.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace