Obchodní akademie v Třebíči poslouchala Pavouka na zdi

19. březen 2008

Třetí letošní Rozhlasové hry živě se konaly v učebně Obchodní akademie Dr. Albína Bráfa v Třebíči. K poslechu hry Pavouk na zdi autora Andrew McLay jsme pozvali letošní maturanty.

Ve hře Pavouk na zdi čerpá Andrew McLay ze své zkušenosti člověka upoutaného na invalidní vozík. O těžkém období těsně po úraze vypráví autor bez jakýchkoliv sentimentů a tabu. Sledujeme snahu hlavního hrdiny o znovunalezení svého místa v životě. Slovník hry obsahuje velmi nespisovné výrazy, vše je nahlíženo subjektivním pohledem hlavního hrdiny.

Autor hry - dramatik, herec a tanečník Andrew McLay čerpal ze své životní zkušenosti. Hru natočila v roce 2005 BBC a Andrew McLay si v ní zahrál hlavní roli. Inscenace získala ocenění na Prix Europa v Berlíně v roce 2006. Stejnou roli si Andrew McLay zahrál i v jevištní verzi své hry. Pro sebe si napsal i hru Vzpomínka (Remembrance) s jejíž inscenací se zúčastnil Edinburghského festivalu. V Českém rozhlase inscenaci Pavouk na zdi natočil režisér Vlado Rusko s Ivanem Řezáčem v hlavní roli.

Do Třebíče jsme jeli s obavami, jak budou studenti na tuto inscenaci reagovat. Problémy hlavního hrdiny po úrazu jsou v ní totiž vylíčeny opravdu barvitě a navíc jazykem velmi hovorovým. Reakce posluchačů nás však velmi potěšily. Sledovali dění se zájmem a v závěrečné diskusi se projevilo, že i velmi pozorně. Hlavní problémy - jak se hrdina smíří se svým ochrnutím, jak se vypořádá se svým vztahem k okolí, vztahem k otci a další, jsme rozebírali v živé debatě.
Při loučení jsme slíbili i soutěžní otázku. Hrajeme o MP3 přehrávač.
Otázka zní: Kdo hrál roli otce hlavního hrdiny? Nápověda - v závěru hry jsme slyšeli i jeho zpěv.
Na odpovědi čekáme na e-mailu: hryzive@rozhlas.cz

Spustit audio