Ochránci přírody vymysleli nový způsob péče o kriticky ohrožený hořeček. Používají motorový kartáč

17. říjen 2022 08:22

O zachování fialově kvetoucí, kriticky ohrožené květiny, hořečku mnohotvarého českého, musí ochránci přírody bojovat. A zdá se, že se jim to daří. Na jedenáct lokalit především na Šumavě dřív jezdili vybaveni sekačkami a hráběmi, teď ale přišli s inovací, která zaujala i odborníky ze severských zemí. S údržbou jim pomáhá motorový kartáč.

Motorový kartáč neubližuje živé vegetaci. „Přejede vlastně tu trávu a vyhrabe z ní uschlý mech, hrabanku, jehličí a podobně. Trávu, která je poddajná, jenom jakoby učeše. Hořeček potřebuje málo živin, a my je proto z té půdy musíme sebrat,“ vysvětluje vedoucí terénní pracovník Jiří Trpák.

Údržbu má na starosti manažer lokalit Ladislav Lešák. „V rámci projektu Life obhospodařujeme zhruba 25 lokalit, z toho je jedenáct hořečkových,“ upřesňuje.

Hořeček mnohotvarý český má modrofialové květy. „Teď už odkvétá, protože hlavní doba květu je od konce srpna do začátku října, ale ještě můžeme nějaké květy vidět. Jsou pětičetné, sytě modrofialové barvy,“ líčí projektová manažerka CZ-SK South Life Eva Ježková.

Poměrně inovativní způsob péče o hořečkové lokality se podle ní vyplácí a hlavně se líbí i ve světě. „Tuto novinku, kterou jsme vymysleli, jsme prezentovali i na konferencích v zahraničí. Například ve Skandinávii, ve Finsku, ve Švédsku, mají také svoje druhy hořečků a moc se jim to líbilo. Jsme domluveni, že se od nás přijedou inspirovat,“ říká.

V minulosti mnoho lokalit zaniklo kvůli činnosti člověka nebo tím, že v místě skončila pastva dobytka. „Právě kvůli ukončení pastvy či seče, zarůstání lokalit, rozorávání luk a pastvin, zalesňování, zástavbě jsme o některé lokality přišli. Proto se v našem projektu snažíme lokality i rozšiřovat, aby hořeček měl prostor, kdyby náhodou nastaly nějaké změny,“ potvrzuje Eva Ježková.

Nedaleko Onšovic na Prachaticku letos ochránci přírody napočítali kolem tisícovky hořečků. Kromě péče je pro ně zásadní také množství srážek.

Spustit audio

Související