Ovocnáři v kraji dokončují letošní sklizeň a chystají se na zimu. Řada z nich plánuje kácení sadů

3. listopad 2023 07:48

Většině ovocnářů v Královéhradeckém kraji by v tomto týdnu měla skončit letošní sklizeň. Část z nich už má pod střechou kompletní úrodu ovoce a jen některé podniky budou sklízet ještě v dalších dnech to, co nestihnou v tomto týdnu. Jenže - jak zjišťoval reportér Tomáš Lörincz - práce sadařům neskončí ani potom. 

Jaká ta letošní sklizeň vlastně je?

Čtěte také

Pokud jde o množství ovoce - v tomhle konkrétním případě se bavíme o jablkách, protože ta zůstávají na stromech jako poslední a sklízí se teď - tak je to o něco slabší. Zhruba 15 procent pod dlouhodobým průměrem a 30 procent za množstvím, které ovocnáři sklidili v minulém roce. 

To sebou nese i jedno pozitivum, protože na sklizeň není potřeba tolik lidí jako vloni, takže většina zemědělců nemá problémy s brigádníky. A jablka jsou letos podle ovocnářů zase díky počasí chuťově lepší.

Co po sklizni sadaře čeká dál?

Čtěte také

Další týdny budou věnovat uskladnění, balení a prodeji jablek, a chystat budou i samotné zimní práce. Tedy především řez stromů, potřeba je také uklidit sítě, natažené nad jednotlivými sady. Sítě sice dokáží zastavit kroupy nebo aspoň omezit dopady krupobití na úrodu, ale masu sněhu by neudržely a je tedy potřeba je sundat, případné díry opravit a uložit je na zimu.

No a část sadařů bude také kácet stávající sady, někteří vysadí nové stromky, na zhruba 500 hektarech ale bude podle České ovocnářské unie růst od příštího jara něco jiného - v plánu je další redukce ploch, stejně jako loni.

Proč vlastně sady z české krajiny mizí?

Čtěte také

Pěstitelé ovoce mají podle České ovocnářské unie problémy s prodejem. Jednou z příčin jsou třeba sankce proti Rusku, kvůli kterým se na východ nesmí prodávat ani ovoce. A tak především polští pěstitelé, kteří do Ruska dříve dodávali, teď dodávají jinam - včetně Česka.

A protože polská vláda jejich produkci dotuje výrazně víc než ta česká produkci českou, nemají tuzemští sadaři šanci konkurovat levným polským jablkům. Právě cena je totiž často rozhodující pro spotřebitele.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související