Peníze předem? Nehledejte je...

27. červenec 2006

Před necelým měsícem byl náš trh s ojetými vozy poměrně dost zliberalizován. Vlastně by se dalo říct, že úplně. Z Evropské unie si tak můžete přivézt víceméně jakékoliv auto. Jen s malosériovými vozy, které nemají celoevropskou homologaci, by byly potíže při jejich přihlašování. Někteří z nás se tedy rozhodli si svůj vozový park vylepšit a uvažují o koupi auta z ciziny. K jejich výběru se velmi dobře dá použít síť sítí, tedy internet. A my se dnes podíváme na podvodníky a na jejich "finty", kterými nás chtějí okrást.

Není to tak dávno co policie vydala jakési oficiální varování před lumpy, kteří okrádají koupěchtivé motoristy. Jakým způsobem to funguje?

"V poslední době je nejčastější podvod realizován přes internetové stránky www.mobil.de, www.autocont.de a www.24.de a vyskytly se dílčí případy i na www.ebay.com. Na těchto stránkách se objeví nabídky s tím, že zájemce má možnost si auto na dálku koupit, ale jednou z podmínek, která se při následné komunikaci mezi prodávajícím a kupujícím objeví je to, že prodávající potřebuje buď celou částku nebo nějakou její část zaplatit předem," popisuje kriminalista Karel Kuchařík.

Legenda podvodníka se obvykle točí kolem toho, že se stěhuje, a potřebuje peníze poslat do jiné země než ve které je nabízené auto.

"Problém je v tom, že většinou je k tomu využíváno služby společnosti Western Union, což znamená, že dohledání platby, vyšetřování toho, kdo si peníze vyzvedl, ztěžuje. Není-li v některých případech nemožná."

Společnost totiž funguje na jakémsi principu "okradeného turisty v nouzi". Představte si, že jste v cizině, stane se Vám něco nepříjemného, tedy že vás někdo úplně okrade, a vy voláte domů, aby Vám poslali peníze. Při jejich přebírání u okénka se tedy nemusíte ničím prokazovat.

"Stačí se prokázat pouze jménem a heslem, pod kterým lze peníze vyzvednout."

Prodávající tedy kupujícímu, který nic zlého netuší, napíše ať přes Western Union pošlete peníze a do mailu ještě přidá jméno a heslo pod jakým si to může prodávající vyzvednout. Obvykle ještě přidá nesmyslnou větu o tom, že bez jeho souhlasu si stejně peníze nebude moci vybrat. To ale bohužel není pravda.Policistům se už přihlásilo zhruba 50 takto podvedených lidí.

"Neustále se jejich počet zvyšuje. Jedná se fenomén, který se děje po celé Evropě, protože víme, že desítky případů vyšetřují kolegové v Německu nebo Anglii. Dá se říci, že se jedná o poměrně organizovanou skupiny nebo skupiny. V poslední fázi tyto skupiny míří směrem do Rumunska, odkud provádí i některé úkony. V přepočtu na české koruny, protože většinou se prodává v dolarech nebo eurech, se škoda pohybuje od 50 000 korun do 250 000 korun."

Co vlastně proti takovým podvodníkům policie vlastně zmůže?

"Je několik způsobů. První cestou je v konkrétním případě zjištění, odkud uživatel komunikoval a kam směřovaly peníze, i když je tady onen problém s určením totožnosti osoby, která peníze vyzvedla. Jedná se o dohledání místa, odkud pachatel informace poskytoval. Druhou cestou je prevence, kdy se v určitých intervalech prohlíží tyto servery. Pachatelé používají obdobný modus operandi a někdy i stejné fotografie. Pouze například pozmění komentář nebo cenu. A třetí cestou je přímá komunikace s podezřelou osobou nabízející zboží a zjistit, zda je vše v pořádku či není," popisuje kriminalista Karel Kuchařík.

Ale pořád zůstává nejdůležitější to, aby si lidé uvědomili, že ne všichni, kteří na internetu nabízí svá auta, nebo motorky jsou poctiví.

"Bohužel, zákazníci, kteří byli takto podvedeni, spoléhali ve většině případů na to, že jejich peníze budou dohledatelné, kdyby něco nevyšlo. S neznalostí zmíněného platebního systému ale v závěru zjistí, že není možné příjemce peněz najít, i když v to celou dobu doufali a domnívali se, že své peníze případně získají zpátky."

Nad člověkem, který pošle velkou sumu peněz, aniž by měl v ruce auto můžeme klidně kroutit hlavou. Tenhle podvod ale není zdaleka jediný, který na vás na internetu číhá.

"Někdy se setkávám s tím, že, pokud nabízející není ochoten poslat doplňující fotografie, sdělí, že je auto téměř bez problémů s mírným opotřebením. Po absolvování několik set dlouhé cesty zjistíme, že stav je úplně odlišný. často se setkávám s tím,že prodejce za cenu toho, že chce prodat, úmyslně lže a myslí si, že nás na místě nakonec přemluví," popisuje jeden z našich posluchačů.

Pro případ, že byste ale přece jen našli na internetu auto svých snů, po kterém jdete už dlouhou dobu a nemohli se pro něj ihned vydat, tak aby šlo všechno, jak se říká, "z ručky do ručky", dostanete od Karla Kuchaříka pár tipů jak co možná snížit riziko, že vás někdo podvede.

"Když už se rozhodnou, že pošlou peníze bez obdržení předmětu prodeje, pak je potřeba minimálně nějaký důvěryhodný zprostředkovatel. Může to být nějaká agentura nebo právní kancelář, kterou si za nějaký poplatek sami vybereme v dané zemi. Něco to stojí, ale dává nám to jistotu. Pokud posíláme peníze, pak doporučujeme pouze na účet, který je dohledatelný, tedy bankovní účet, ne typu Western Union. Nejjednodušší a nejistější je ovšem stejně mít předmět koupě před sebou a peníze zaplatit buď na místě v hotovosti nebo společně s ním někde v bance."

Z hlediska obketivity zbývá dodat, že sice existuje nějaká pravděpodobnost, že by se někomu podařilo založit si účet na fiktivní jméno nebo firmu, je to ale pravděpodobnost docela malá. I když podvádět a falšovat se dá kdeco, ale to bychom pak museli být tak trochu paranoidní.

Spustit audio