Perlou 2. ročníku Rozhlasového podzimu bude Symfonický orchestr Hessenského rozhlasu

1. září 2011

Letošní podzim bude již potřetí ve znamení Mezinárodního hudebního festivalu Rozhlasový podzim. Jeho oficiální 2. ročník proběhne od 4. října do 1. listopadu 2011 a přinese šest koncertů, z toho čtyři symfonické, jeden komorní a jeden z oblasti elektroakustických umění (ars acustica). Chybět nebudou ani vystoupení mladých či méně známých interpretů.

Mezinárodní hudební festival Rozhlasový podzim 2011 pořádají Český rozhlas a Radioservis. Jedním z jeho očekávaných vrcholů budou dva koncerty frankfurtského Symfonického orchestru Hessenského rozhlasu (8. – 9. 10.), zájemci se mohou dále těšit na vystoupení Plzeňské filharmonie (17. 10.) i na Symfonický orchestr Českého rozhlasu - SOČR (1. 10.), za dirigentským pultem stanou vynikající Paavo Järvi, Tomáš Brauner či Petr Vronský.


„Rozhlasové orchestry jsou skrytým pokladem hudební scény. Jejich vysoká interpretační kvalita nemá tolik šancí proniknout mezi návštěvníky koncertních síní mimo jejich domácí teritoria. Přitom rozhlasové orchestry svým zvukem mnohdy předčí standardní orchestry“, říká Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu.

Své umění během festivalu předvedou i sólisté: klavíristé Khatia Buniatishvili a Jan Simon nebo houslista a nový statutární sólista SOČRu Jan Mráček. Prostor dostanou také úspěšní mladí sólisté – laureáti Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga Walter Hofbauer (trubka) a Veronika Blachuta (flétna).

„Letošní ročník Rozhlasového podzimu nabídne návštěvníkům atraktivní a umělecky plnohodnotný program s akcentem na německé a rakouské skladatele, v duchu roku německého jazyka, který pro letošek vyhlásil Český rozhlas,“ doplňuje Jan Simon, umělecký šéf festivalu a intendant SOČRu.


Program celého festivalu je proto postaven především na dílech velkých skladatelských jmen, jakými jsou Haydn, Mozart, Weber, Schubert nebo Bruckner. Přinese rovněž skladby A. Dvořáka a C. Saint-Saënse, a to v rámci koncertu, který se uskuteční 1. listopadu a jehož záměrem je podpora projektu „Úsměv pro život“ společnosti B. Braun Medical. Celkovou dramaturgii akce doplňují speciální projekt konaný ve spolupráci s festivalem Babel Prague v divadle Archa (4. 10.) a komorní „zámecký koncert“ v Hluboké n. Vltavou, připravovaný ve spolupráci se Slovenským rozhlasem. Kompletní program festivalu je k dispozici na www.rozhlasovypodzim.cz.

Letošní 2. ročník festivalu Rozhlasový podzim se koná pod záštitou ministra kultury ČR, ministra pro místní rozvoj ČR, velvyslance Spolkové republiky Německo a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Magistrátu hlavního města Prahy a Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace