Po Česku s Václavem Žmolíkem za králi a šlechtici

18. červenec 2011

I letos v létě budou posluchači Radiožurnálu s Václavem Žmolíkem cestovat Po Česku po státních hradech a zámcích. Po úspěchu v minulých letech uslyší v pořadu Po Česku opět tipy na výlety, které je zavedou do zámeckých komnat a sálů, ale i zahrad nebo koníren. Letní speciál nabídne celkem devět rozhlasových reportáží, které se budou vysílat v červenci a srpnu každou sobotu a neděli ve 13.10 hodin.

A kam se vydá moderátor nejdříve? „2. a 3. července to bude hrad a zámek v Jindřichově Hradci, který je národní kulturní památkou a jedním z největších památkových objektů u nás. Prostřednictvím rozhlasové reportáže provedu posluchače renesančním Adamovým stavením, soukromými pokoji Černínů, ale i slavným hudebním pavilonem Rondel,“ slibuje Václav Žmolík.

O týden později bude cílem výletu Po Česku památkový objekt označovaný za mistrovské dílo barokního umění, tedy zámek Milotice na jihu Moravy. Následovat bude honosný renesanční zámek ve Velkých Losinách nedaleko Šumperka, zámek Kratochvíle, který se řadí mezi nejkrásnější renesanční stavby střední Evropy a nabízí novou expozici s dobovým mobilářem a uměleckými díly nebo zámek Hrádek u Nechanic postavený jako reprezentační a letní sídlo hraběcího rodu Harrachů v letech 1837 až 1857 ve stylu tehdy módní tudorské gotiky.

V srpnu pozve Václav Žmolík posluchače Radiožurnálu na státní hrad a zámek Horšovský Týn, jeden z nejvíce zpřístupněných objektů v České republice. Na šesti prohlídkových okruzích zde mohou návštěvníci vidět raně gotickou kapli, unikátní sbírku českých panovníků i historickou prádelnu. Dalšími navštívenými místy letního speciálu budou renesanční zámek nad údolím Zlatého potoka v Opočně, zámek Raduň na Opavsku a renesanční zámek v Náměšti nad Oslavou.

Součástí pořadu bude i telefonická, e-mailová a esemesková soutěž. Pravidelnou výhrou v telefonické soutěži budou rodinné vstupenky věnované Národním památkovým ústavem do památkových objektů, o kterých se bude vysílat. Dalšími cenami budou knihy, CD i DVD nosiče či vstupenky na kulturní akce.

Všechny příspěvky i s fotogalerií naleznete také na radiozurnal.cz.

Spustit audio