Podkrkonošská meldouka

V Podkrkonoší se za dob našich babiček vařilo hlavně z brambor a zelí. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak z těchto surovin připravit polévku, které se říkalo meldouka.

Ingredience
  • ½ kg uzených žeber
  • 40 dkg kysaného zelí
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • 3 dkg sádla
  • 1 cibule
  • 3 dkg hladké mouky
  • 15 dkg brambor
  • křen
  • sůl
  • pepř
  • lžíce kysané smetany

Žebra uvaříme doměkka, obereme je a nakrájíme na malé kousky. Do uzeného vývaru přidáme kysané zelí a uvedeme do varu. Z cibule, sádla a mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do polévky. Na kostičky uvařené brambory dáme spolu s uzeným masem do polévky. Přidáme nakrájené vařená vejce, nastrouhaný křen, dochutíme smetanou nebo ořechem másla, osolíme a opepříme. Podáváme s bramborama na loupačku.