Podkrkonošská meldouka
V Podkrkonoší se za dob našich babiček vařilo hlavně z brambor a zelí. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept, jak z těchto surovin připravit polévku, které se říkalo meldouka.
Ingredience
- ½ kg uzených žeber
- 40 dkg kysaného zelí
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 3 dkg sádla
- 1 cibule
- 3 dkg hladké mouky
- 15 dkg brambor
- křen
- sůl
- pepř
- lžíce kysané smetany
Žebra uvaříme doměkka, obereme je a nakrájíme na malé kousky. Do uzeného vývaru přidáme kysané zelí a uvedeme do varu. Z cibule, sádla a mouky uděláme jíšku, kterou přidáme do polévky. Na kostičky uvařené brambory dáme spolu s uzeným masem do polévky. Přidáme nakrájené vařená vejce, nastrouhaný křen, dochutíme smetanou nebo ořechem másla, osolíme a opepříme. Podáváme s bramborama na loupačku.