Pojez fest s Mirai, Den pro slony, Perseidy... Vyberte si z našich tipů

10. srpen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Samson a jeho parta v Děhylově
Na letní koncert písničkáře Samsona a jeho party jste v pátek zváni do Loděnice Děhylov. Začíná se o půl osmé večer.

Truck sraz v Orlové
V Orlové v pátek začíná vůbec první Truck sraz, tedy setkání velkých i malých automobilů, tahačů i dodávek. Po 17. hodině se vydají na spanilou jízdu městem a v sobotu bude program pokračovat soutěžemi i koncertem. Podrobnosti najdete na webu akce trucksrazorlova.cz.

Pozorování Perseid 

Za příznivého počasí se v pátek a v sobotu večer promění nádvoří hradu Starý Jičín v hradní planetárium. Pozorování noční oblohy a zejména meteorického roje Perseid začíná ve 20 hodin.

Čtěte také

A za pozorováním meteorického roje Perseid se v sobotu můžete vydat také do Vyšních Lhot ke Kohutce. Od 14 hodin tam bude zájemcům k dispozici mobilní planetárium, osahat si můžete meteority a večer pozorovat zmíněné Perseidy.

Oslavy 95 let fotbalu v Bílovci
Sportovci v Bílovci v pátek zahajují třídenní oslavy 95 let fotbalu ve městě. V 17 hodin začíná v Kulturním domě Slavnostní akademie a bude se také vyhlašovat nejlepší Sportovec roku 2022.

Hukvaldský hukot
Hrad Hukvaldy v sobotu ovládne dobová hudba a divadelní představení. Festival Hukvaldský hukot začíná v 10 hodin.

Hodokvas rytíře Kobylky
Na Sovinci se pak o tomto víkendu uskuteční tradiční Hodokvas rytíře Kobylky. Tedy celodenní historicko- řemeslný jarmark s rytířským turnajem, ohňovou show a kejklíři. Hrad je otevřen od 9 do 18 hodin.

Pojez fest 2023

Sobota bude v Karlově Studánce ve znamení dobrého jídla, pití a rodinné zábavy. V 10 hodin dopoledne tam začíná gastrofestival Pojez fest 2023. Lázeňské město oživí desítky stánků a foodtrucků s jídlem i pitím, live cooking show a ochutnávky specialit, či dětská zóna Technotrasy.

Náladu návštěvníkům zpříjemní třeba koncert kapely Mirai ve 14 hodin, děti se mohou těšit na show s Míšou Růžičkovou – začíná v 17 hodin.

Pro návštěvníky gastro festivalu je také připravená kyvadlová doprava ze směru Malé Morávky a také ze směru od Vrbna. Tyto a další užitečné informace najdete na webu pojez.cz.

Vepřové maso se zelím

Čtěte také

Chovatelský jarmark
V Horních Povelicích na Osoblažsku jste zváni na sobotní Chovatelský jarmark. Ten se uskuteční mezi půl dvanáctou a půl pátou odpolední na Bylinkovém ranči Majoránek.

Prvorepublikové slavnosti s vůní kávy
Radniční restaurace v Komenského sadech dnes hostí třetí ročník Prvorepublikové slavnosti s vůní kávy. Slavnost v dobové atmosféře začíná ve 14 hodin a večer bude korunována koncertem Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers.

Ondřej Havelka & Melody Makers

Historické slavnosti ve Frýdku-Místku
Park pod zámkem ve Frýdku-Místku se v neděli promění v ležení vojáků a místo rejdů dobových kejklířů. Program plný rytířských soubojů, tance a  romantiky začíná v 10:30 a potrvá až do 18 hodin.

Den zdraví v Nýdku
Na Den zdraví jste v neděli zváni do Nýdku na Třinecku. Od 9 do 17 hodin tam na náměstí budou k dispozici odborníci, kteří vám třeba změří tlak či otestují, jak jste na tom s dlouhověkostí.

Den pro slony

Na 12. srpna připadá Mezinárodní den slonů, jehož cílem je upozornit na nepříznivou situaci těchto největších suchozemských savců ve volné přírodě. Den pro slony organizují u této příležitosti každoročně i mnohé zoologické zahrady včetně ostravské.

Pokud se do zoo v Ostravě chystáte přijít, vezměte s sebou nějaký vysloužilý elektrospotřebič, pomůžete chránit slony ve volné přírodě a zároveň získáte vstupenku do zoo pro děti zdarma. Přibrat můžete i pěknou věc z šatníku, i tak jednoduše můžete slonům pomoci.

Čtěte také

Po celý den budou v areálu zoo probíhat zábavně-naučné aktivity, které se budou týkat správného nakládání s odpady, recyklace a dalšího využití odpadu. Kromě toho si budete moci sami něco pořídit – oblečení, hračky a dekorace se sloní tématikou. Budou zde i tvořivé dílničky, kde si mohou zájemci se starého oblečení vyrobit textilní šperk, barevný sloní závěs apod.

Více podrobností o akci najdete také na webu Zoo Ostrava.

Poutě
Neděle 13. srpna přeje pouťovému veselí i zadumání. Tradiční poutní mši mají například v Jeseníku nad Odrou, a to v 9:30 hodin. A kolotoče a další atrakce lákají také po celý den v Šilheřovicích.

Mezinárodní výstava koček a Tomáš Kočko
Ostravské výstaviště Černá louka pak patří kočičím šampionům a šampiónkám. Koná se tam totiž Mezinárodní výstava koček. Ale pokud byste raději dali přednost dobré muzice, tak se vydejte hned vedle do Divadla loutek, kde od 17. hodin bude hrát a zpívat Tomáš Kočko a jeho orchestr.

autoři: Romana Kubicová , tif
Spustit audio