Poslední český bohém

18. září 2002

Dokumentární film Jana Mudry Petr Hapka nabídne pohled na jedno období české populární hudby. Bez nadsázky lze říci, že Hapka se stal jejím fenoménem. Prolíná různými hudebními směry od muziky divadelní přes filmovou, až po písně pro naše nejpopulárnější zpěváky.

Spolupracuje s renomovanými režiséry a textaři. A v neposlední řadě i sám zpívá. S Michalem Horáčkem vytvořil a vydal pětici alb. Poslední z nich - Mohlo by tu být i líp - kritikové vesměs strhali, leč lidem se líbí, a tak ho houfně kupují. Inu, tak už to bývá.

Natáčení dokumentu trvalo tři roky. Jan Mudra v něm odkrývá Hapkovu posedlost tvorbou, jeho neuvěřitelnou energii a nápady. Přibližuje jeho rodinné zázemí, studia na herecké konzervatoři a první role v českých filmech. Připomíná počátky spolupráce s Hanou Hegerovou, se kterou, jak sám Hapka říká, uzavřel hudební manželství. Ve filmu vzpomínají na práci s Hapkou textaři (Petr Rada, Zdeněk Rytíř, Michal Horáček), zpěváci (Lucie Bílá, Richard Müller) či režisér Otomar Krejča. Dozvíme se, ke kterým divadelním představením, filmům, televizním inscenacím a seriálům napsal Petr Hapka hudbu, které známé znělky jsou jeho dílem, které snímky zachycují jeho umění herecké, kolik slavných zpěváků má v repertoáru jeho songy. Věřte - ani u jednoho z nich to není málo.

V dětství

A ještě pár citátů Hapkových spolupracovníků a přátel. "Když k němu přijdeš na návštěvu, je to, jako bys přišel k někomu, kdo žije v dávno minulém století," říká Lucie Bílá. Režisér Juraj Herz soudí, že Hapka je poslední český bohém, zatímco Michal Horáček doplňuje: "Je zásobárnou neužitečných informací!" Věra Plívová-Šimková pak lakonicky konstatuje: "Petr je živel!"

Petr Hapka u klavíru
Spustit audio