Potíže s příjmem digitálního vysílání

5. únor 2020

Nová situace znamená, že v řadě míst je třeba znovu naladit digitální rozhlasový přístroj, aby vyhledal signál, který nyní již není distribuován soukromými provozovateli.

Posluchačce A. D. se 15. ledna 2020 ztratil signál DAB. Požaduje radu, jak postupovat.

______________________________________________________________________

Vážená paní,

dovolte, abych odpověděl na Váš telefonát ze čtvrtka 16. ledna. Nejprve krátká rekapitulace stavu:

Český rozhlas naplánoval na středu 15. ledna změny v digitálním vysílání, které znamenají úpravu a optimalizaci obsahu multiplexu ČRo DAB+. Ten může nyní přijímat již více jak 80 % populace České republiky. Jde o rozdělení sítě na dva bloky - pro Čechy a Moravu (kmitočtové bloky 12C a 12D) - a s tím souvisí rozdělení regionálních stanic podle jejich umístění.

Český rozhlas od zmíněného data přestal využívat služeb soukromých provozovatelů – až na tři stanice, které se nevešly z důvodu kapacity do multiplexu v Čechách (ČRo Karlovy Vary, ČRo Sever a ČRo Hradec Králové). Tyto stanice zařadili do svého multiplexu soukromí provozovatelé RTI cz a TELEKO digital.

Nová situace znamená, že v řadě míst je třeba znovu naladit digitální rozhlasový přístroj, aby vyhledal signál, který nyní již není distribuován soukromými provozovateli, ale Českým rozhlasem.

Pro digitální rozhlasové přijímače je vyhledávání velmi snadné – stačí stisknout tlačítko MENU a v nabídce najdete označení jako "Automatické hledání", "Scanování", "Autoscan", „Search“ apod. Přístroj automaticky spustí vyhledávání stanic.

V některých místech počet přijatých programů závisí na umístění rádia v domě. V blízkosti oken je příjem často lepší. Stíněné elektromagnetické zařízení, kabelové systémy nebo LED diody mohou negativně ovlivnit příjem.

Je možné, že nové podmínky distribuce signálu ovlivní v některých místech jeho dostupnost. Český rozhlas plánuje v letošním roce dobudovat síť dokrývacích vysílačů, které by tyto problémy vyřešily.

Pokud byste měla i po novém naladění problém s příjmem digitálního signálu, dejte mi prosím vědět.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio