Pražské jaro 2011 na Vltavě

11. květen 2011

Největší tuzemská hudební přehlídka Pražské jaro se koná od 12. května do 4. června a v nabídce má letos přes 40 koncertů a několik operních představení. Stanice Český rozhlas 3 – Vltava přiblíží 66. ročník mezinárodního hudebního festivalu celkem sedmi přímými přenosy.

Jeden koncert jazzový a devět dalších koncertů klasické hudby – včetně finálových klání mezinárodní interpretační soutěže Pražského jara v oborech klavír a trombon – uvede postupně během května, června a července ze záznamu.

Živě z Obecního domu zprostředkuje stanice Vltava úvodní program, při němž poprvé při této příležitosti pod taktovkou Jiřího Bělohlávka provede Smetanův cyklus symfonických básní Má vlast orchestr Pražské konzervatoře, i závěrečný večer festivalu, kdy Berlínští filharmonikové, jejichž šéfdirigentem je Sir Simon Rattle, zahrají Mahlerovu Šestou symfonii.

Přímý přenos se koná také 18. května v den 100. výročí úmrtí Gustava Mahlera. Uvedení Mahlerovy Osmé symfonie, zvané Symfonie tisíců, ve vysočanské multifunkční Aréně, patrně největší a také nejdražší program v historii Pražského jara, přejímají prostřednictvím nabídky Evropské vysílací unie (EBU) národní veřejnoprávní rozhlasy v Austrálii, Francii, na Islandu, v Kanadě, Koreji, Lotyšsku, Portugalsku, Rumunsku a Španělsku. Mezinárodní projekt soustředí dva orchestry, několik sborů a osm sólistů – celkem na pět set účinkujících vedených dirigentem Christophem Eschenbachem.

Do Prahy přijíždí letos Newyorská filharmonie s Alanem Gilbertem a Sanfranciský symfonický orchestr s Michaelem Tilsonem Thomasem i další renomovaní dirigenti a sólisté, mezi nimiž jsou houslisté Lisa Batiashvili, Christian Tetzlaff a Julian Rachlin, pěvci Dawn Upshaw a Thomas Quasthoff, Hilliard Ensemble či mladá ruská pianistka Julianna Avdějeva, vítězka loňské Chopinovy soutěže ve Varšavě. Vystoupí i špičkoví čeští umělci – pěvkyně Dagmar Pecková a Martina Janková, Česká filharmonie, Collegium 1704 s Václavem Luksem, Pražská komorní filharmonie, Guarneri Trio, varhaníci Aleš Bárta a Pavel Černý, violistka Jitka Hosprová, Pražské kytarové kvarteto a další, včetně nejmladší generace instrumentalistů a zpěváků.

Podrobné informace o koncertech ve vysílání Českého rozhlasu 3 - Vltava najdete na vltava.rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace