Pražské jaro ve vysílání Českého rozhlasu

10. květen 2012

Český rozhlas i v letošním roce mediálně podpoří Mezinárodní hudební festival Pražské jaro a v rámci vysílání stanice Český rozhlas 3 – Vltava uvede z festivalu šest koncertů v přímém přenosu a dvanáct odvysílá ze záznamu. Zároveň je také nabídne do sítě Evropské vysílací unie EBU.

Největší tuzemská hudební přehlídka, 67. ročník festivalu Pražské jaro, se letos uskuteční od 12. května do 3. června v Praze. V přímém přenosu zprostředkuje stanice Vltava zahajovací koncert z Obecního domu, ve kterém Česká filharmonie 12. května, v den úmrtí skladatele Bedřicha Smetany, uvede pod taktovkou dirigenta Vasilije Petrenka Smetanův cyklus symfonických básní Má vlast.

Velký umělecký zážitek nabídne Vltava všem posluchačům v přímém přenosu 15. května v rámci vystoupení Vídeňských filharmoniků, kteří v Praze představí dílo W. A. Mozarta
a zahrají jeho symfonie č. 39 až 41. Posluchači ČRo 3 – Vltava se mohou těšit také na skladby v podání BBC Symphony Orchestra, které jim živě, a to dvakrát 20. a 21. května, zprostředkuje Český rozhlas. Pod vedením Jiřího Bělohlávka v prvním termínu se sólistkou Barnardou Fink a Kühnovým smíšeným sborem, o den později pak s houslistou Ivanem Ženatým.

Na festivalu Pražské jaro vystoupí také Symfonický orchestr Českého rozhlasu.
19. května v rámci prvního koncertu doprovodí sopranistku Editu Gruberovou, ve druhém pak 2. června sólisty Pavlu Vykopalovou, Kateřinu Jalovcovou, Aleše Brisceina a Zdeňka Plecha spolu s Pražským filharmonickým sborem.

Do Prahy přijíždí letos v rámci festivalu řada dalších hvězd. Varšavská filharmonie představí díla Antonína Dvořáka a Ludwiga van Beethovena. Dále v programu vystoupí pianistka Mitsuko Uchida, Marianna Vasiljeva, Miroslav Sekera, Ivan Moravec, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s Pavlem Šporclem, Melody Makers Ondřeje Havelky, St. Petersburg Philharmonic a další.

Více informací o časech vysílání jednotlivých koncertů, případných změnách a frekvencích stanice ČRo 3 - Vltava naleznou posluchači na vltava.rozhlas.cz, detailní přehled všech přímých přenosů a záznamů pak v příloze tiskové zprávy.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace