Prohlášení Českého rozhlasu k prodeji zámku v Přerově nad Labem

6. leden 2012

Vzhledem k medializaci kauzy prodeje zámku v Přerově nad Labem plné dezinterpretací šířené médii a dalšími subjekty se Český rozhlas rozhodl pro tuto chvíli pozastavit finalizaci prodeje této nemovitosti vybranému zájemci a bude dále jednat o prodeji nemovitosti vedle stávajícího zájemce i se zástupci Středočeského kraje.

Český rozhlas v této věci považuje za nutné znovu zopakovat a zdůraznit některé skutečnosti, které jsou uváděny nepřesně nebo zcela nepravdivě.

Československý rozhlas nabyl v roce 1982 zámek v Přerově n. L. od Náboženské obce Církve československé-husitské směnou za jiný svůj majetek, který naopak přešel do vlastnictví Náboženské obce Církve československé-husitské. Československý, resp. Český rozhlas navíc Náboženské obci Církve československé-husitské uhradil částku 50.000 Kčs jako zbytek rozdílu cen směnovaných nemovitostí. Nešlo tedy o nabytí majetku za symbolickou jednu korunu! Dosavadní investice Českého rozhlasu do této nemovitosti navíc představují zhruba 20 milionů korun.

Záměr Českého rozhlasu prodat zámek v Přerově n. L. je znám již od roku od roku 2006. V závěru roku 2010 registroval Český rozhlas několik vážných zájemců o koupi nemovitosti. Prodej se realizoval prostřednictvím realitní kanceláře, která byla vybrána na základě řádného výběrového řízení, a jako zájemce o koupi se mohl přihlásit jakýkoli subjekt. K realizaci prodeje nemovitosti nakonec nedošlo z důvodů odstoupení zájemců od záměru nemovitost koupit.

K dopisu ze dne 13. srpna 2009, který ve vyjádření Středočeského kraje uvádí jeho tisková mluvčí, je nutné zdůraznit, že se jednalo o dopis adresovaný Radě Českého rozhlasu obsahující nabídku na bezplatný převod zámku na kraj. Dopis neobsahoval žádnou konkrétní nabídku pro případ úplatného převodu nemovitosti.

V této souvislosti je nutné dodat, že Český rozhlas chce dostát svému závazku vůči veřejnosti a plátcům rozhlasových poplatků chovat se jako řádný hospodář, proto jednoznačně a dlouhodobě preferuje úplatný převod zámku, nejen s ohledem na již vynaložené investiční prostředky do této nemovitosti.

Český rozhlas si je na druhou stranu vědom své odpovědnosti vynaložit dostatečné úsilí k tomu, aby budoucí využití zámku v Přerově n. L. bylo v souladu se zájmy veřejnosti a v její prospěch.

S ohledem na deklarované rozhodnutí Českého rozhlasu dále jednat o prodeji zámku se stávajícím zájemcem i zástupci Středočeského kraje, nebude Český rozhlas k celé věci poskytovat další informace.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace