Prostou povídku z dob, kdy se běžně cestovalo lodí po Vltavě, čtou Daniela Kolářová a Otakar Brousek starší

3. říjen 2021

Na plavbu po Vltavě, z jihu Čech až do Prahy, se vydává pan Seifert, obchodník z Bernartic, a jeho dvě dcery Fany a Klára. To je výchozí situace Prosté povídky, kterou napsala Milada Součková. Vypráví příběh z dob, kdy loď byla ještě celkem běžně využívaným dopravním prostředkem.

Účinkují: Daniela Kolářová a Otakar Brousek starší
Napsala: Milada Součková
Dramaturgie: Jiří Vondráček
Zvukový mistr: Jiří Fuhrman
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 1995

Prostá povídka vyšla poprvé v roce 1943 v knize s názvem Škola povídek. Je to soubor textů, přičemž každý z nich je psán jiným stylem. Vedle Prosté povídky tu najdeme například Čínskou, Romantickou, Realistickou, Historickou nebo Indiánskou povídku.

Soudobá kritika Školu povídek přijala dobře, byla ovšem považována především za přehlídku stylů a dobových literárních postupů, než za výraz autorčiny vypravěčské virtuozity. Plně pochopena byla až v době vydání autorčiných sebraných spisů, které pod názvem Dílo Milady Součkové připravilo nakladatelství Prostor. V roce 2010 za ně získalo Magnesii Literu za nakladatelský počin.

Milada Součková se narodila v lednu 1899 v Praze. Literární tvorbě se začala věnovat pod vlivem svého muže, malíře a spisovatele Zdeňka Rykra. Ovlivněna byla také činností Pražského lingvistického kroužku.

Po skončení druhé světové války působila jako kulturní atašé při československém konzulátu v New Yorku. Po únorovém převratu v rodné zemi se rozhodla zůstat v Americe natrvalo. Přednášela českou literaturu na několika tamních univerzitách. Později byla knihovnicí Harvardovy univerzity, kde shromáždila největší soubor české a slovenské literatury v zahraničí. Zemřela v roce 1983 v americkém Bostonu.

Milada Součková je považována za zakladatelku intelektuální linie české literatury.

Spustit audio

Související