První Rozhlasové hry živě v roce 2008 byly v Brně

11. únor 2008

V pondělí 28. ledna jsme zaplnili zasedací místnost Českého rozhlasu Brno studenty i zástupci realizačního týmu rozhlasové hry Vykřičené domy. Místnost je malá a studentů bylo hodně, takže byla obsazena opravdu všechna místa do jednoho.

Nová původní rozhlasová hra Davida Drábka "Vykřičené domy" vypráví příběh dvou životních outsiderů. Jiří je nezaměstnaný muž středního věku, trochu uštvaný dobrák, který sice věří na horoskopy v ženských časopisech, ale jehož laskavost mu nebrání rozpoznávat podstatné hodnoty. Ona je bývala "rosnička" Andrea, kterou její bohatý přítel poslal na dráhu zpěvačky a která díky jeho obchodním schopnostem získala titul skokanka roku. My ji ale zastihujeme ve zcela jiné situaci: přítelem opuštěnou, žijící v samotě vilky uprostřed satelitního městečka. Vážná nemoc ji navíc donutila hledat hospodyni. A právě o toto místo se přišel ucházet Jiří. Zvláštní příběh, který vypráví nejen ambiciózní vypravěč z dynastie Vypravěčů, ale také spousta běžných předmětů, může začít.

Hra byla vysílána na stanici Český rozhlas 3 - Vltava v rámci projektu Hra pro třetí tisíciletí. V hlavních rolích se objevili Tatiana Vilhelmová a Igor Bareš. V netradičních rolích vyprávějících předmětů Hana Maciuchová, Andrea Elsnerová, Lukáš Hlavica a další. Režii měl Aleš Vrzák.

Mezi brněnskými studenty měla hra velký úspěch. Tleskali, bavili se, ptali. Jediným kontroverzním prvkem byla náhlá změna vypravěče z člověka na hlasy neživých předmětů - Zrcadla, sklenky, morfia apod. Většině přítomných se tento prvek líbil, našli se ovšem i tací, kteří se s ním nemohli smířit. Na fotografiích vidíte spokojené studenty, režiséra pořadu Aleše Vrzáka a herce Igora Bareše.

Spustit audio